Ще се премине към директно договаряне с фирмата, участвала в предходната процедура

България купува шест медицински хеликоптера. След провала на обществената поръчката, сега се минава към пряко договаряне. Прогнозната стойност е за над 135 милиона лева, като този бюджет допуска две допълнителни машини.

През ноември обществената поръчка за 6 хеликоптера пропадна, тъй като офертата на единствения участник се оказа по-висока от предвидения бюджет. Месец по-късно заместник-министър Тома Томов, който я прекрати, сам отправи покана към същата компания - „Леонардо”. Отново за 6 машини.

„Процедурата в момента е в ход. Не бих искал да правя предположения и да давам допълнително информация. Правим всичко необходимо процедурата да бъде завършена и България да има медицински хеликоптери. Министерството на здравеопазването се старае тази процедура да завърши с положителен ефект”, обясни Томов.

Гвоздейков: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход

Ако компанията се включи в обществената поръчка, по план България трябва да разполага с първия си медицински хеликоптер още тази година. Паралелно в ход е обществена поръчка за наем на употребяван хеликоптер, който да е на разположение на планинските спасители в по-кратки срокове. Това е необходимо и за да може да се започне процедурата по лицензиране на български авиационен оператор за въздушно спасяване.

„Процедурата е в ход и тя ще приключи другия понеделник, на 16 януари. Следващата стъпка е подписване на договор и извървяване на процедурата до края, до самата доставка на хеликоптер”, обясни Георги Гвоздейков от Държавния медицински въздухоплавателен оператор.


Последният показателен случай колко е нужда въздушната линейка е от този уикенд, когато заради липсата на медицински хеликоптер, се наложи военните да се включат в спасяването на парапланерист на Мусала. „Хеликоптерът върши работа много по-бързо, отколкото хората наземно”, смята началникът на ПСС - Боровец Ангел Керкелев.

Военният хеликоптер „Кугар”, с 6-членен екипаж на борда, излита на петата минута след получаване на сигнала.

„След около 30-ина минути успяхме да стигнем връх Мусала. Разбрахме, че е с множество фрактури от падането с крилото”, обясни майор Марин Тасков.

„Не беше в добро състояние - с фрактури на долни крайници, със съмнение за тазобедрената става, както и гръбначни такива”, добави Стоян Колев.

Тръгват към Пловдив, защото, макар и по-близо, кацането в София би отнело повече време.

„В София няма такава определена площадка – трябваше да извършим кацането във „Враждебна”, след което да бъде прекаран с линейка до болница – това означава още 30-40 минути”, поясни зам.-командирът на авиобаза „Крумово” Димитър Павлов.

От авиобаза „Крумово” имат обучени екипи за въздушни линейки. А още до края на тази година трябва да бъде уредено всичко с наземната инфраструктура, което в конкретния случай попречи за довеждането на парапланериста в София.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.