В зданието ще има и офиси, и жилищна част

Както в много сфери от съвременния живот, така и в архитектурата се експериментира на наболялата тема за опазването на околната среда.

При събарянето на стари къщи остават купища отпадъци. Строителен проект в Берлин обаче показва как може остарелите постройки да продължат да се използват. Иноватори в германската столица демонстрират къща „втора употреба” – и отвън, и отвътре.

Кой е художникът, засадил гора пред входната си врата (ВИДЕО)

Дървената конструкция някога е била инсталация на художничката Йоко Оно. Една от вратите в сградата е изработена от пластмаса, използвана за втори път. Материалът за няколко шкафа пък идва от изложба в клуб в Берлин. Горните етажи са все още в процес на строене.

Мястото, на което се строи сградата, е бивша пивоварна. Бившето хале за варели ще бъде разширено на три етажа, където ще има офиси и осем жилищни части с наеми, които по-малко заможните хора могат да си позволят.

За изграждането на сградата се използват естествени материали, които могат да се компостират след използване. Стените са дървени, със слама, която служи като естествена изолация.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.