В хода на акция "Хавала" в понеделник са задържани шестима души

Прокуратурата обясни схемата за трафик на нелегални мигранти у нас. От понеделник държавното обвинение и МВР започнаха акция „Хавала”. Само през вчерашния ден задържаните са шестима, а обвинения са повдигнати на още 92-ма души. За всеки един от тях ще се решава поотделно дали да бъде задържан, или не. Всички обвинени били по високите етажи на пирамидата, уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

„На територията на цялата страна служители на ГДБОП, под надзора на градска прокуратура, неутрализираха дейността на поредната организирана престъпна група, занимаваща се с каналджийство. Бяха задържани шест лица - един иракчанин, един ливанец и четирима българи”, каза на брифинг зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов. Полицаите следили престъпната група в продължение на година, като участниците в нея били константни по време на целия период. 

„Тази акция беше насочена към организаторите от българска страна, които се занимават с нелегална миграция”, обясни говорителят на главния прокурор - Сийка Милева. Тя допълни, че във всяка една от държавите от така наречения "Балкански маршрут" - Турция, Сърбия и България, има по един основен организатор на трафика. Той изгражда много стройна мрежа от хора, които спомагат за престъпната дейност. Под основния организатор в пирамидата се намира т. нар. организатор на трафика. Той, от своя страна, поддържа връзка с отговорник за набиране на шофьори и с друг, отговорен за намиране на места за временно настаняване на мигрантите.

Акция „Хавала”: Задържани са организатори на канали за трафик на мигранти (СНИМКИ)

Организаторите са превеждали мигрантите с камиони, автобуси и кемпери.

„След като престоят определен период от време на територията на българската държава, те биват водени до точка на българо-сръбската граница. Там най-големият отговорник от българска страна се свързва с основния организатор от сръбска страна”, обобщи Милева. Там става и предаването на нелегалните мигранти. Основният организатор от турска страна трябвало да потвърди, че бежанците се намират на българо-сръбската граница, за да бъде осъществено плащането", уточни говорителят на главния прокурор.

Тарифата, която се плаща за прекарването на един мигрант, била между 2 и 3 хиляди евро. За VIP услуги на по-малки групи от по 5-6 души се заплащало по 10 хиляди на човек. Почти винаги се използвали пилотни коли, често управлявани от жени, разкри Сийка Милева. Тя призова за по-бърза промяна от страна на законодателната власт в санкциите за подобни престъпления, защото към момента повечето от присъдите били условни. Заплащането на сумите ставало по метода „Хавала”. Било осъществявано с помощна на т. нар. „хавалар” (от арабски: касиер/брокер).  

„Това е този човек, който разплаща парите на основния организатор от българска страна, след като получи потвърждение”, обясни Сийка Милена.

От МВР увериха, че са започнали война с нелегалния трафик у нас. В хода на акция „Хавала” са проверени 7019 лица, 4202 превозни средства и 624 адреса. Вътрешното ни ведомство ежедневно обменяло информация с турските си колеги и европейските им партньори по повод каналджийството. Директорът на ГД „Национална полиция” Атанас Илков нарече операцията „изключително мащабна”.

ГД „Гранична полиция” е установила случаи на катафалки и линейки с включени звукова и светлинна сигнализация, в които обаче вместо пациенти, са били превозвани нелегални мигранти.

В последно време трафикантите ставали агресивни, не се подчинявали на полицейските органи, а у тях били намирани ножове, обясни Росица Димитрова,  директор на ГД „Гранична полиция”.

Как се проследяват парите от трафика на мигранти по системата „Хавала”, попитахме адвокат Людмил Рангелов.

„Самото плащане по метода „хавала” се доказва много трудно, защото там материална следа за такова плащане не остава”, обясни Людмил Рангелов, адвокат по наказателни дела.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.