Състоянието му е стабилно, без опасност за живота

Лекари от Военномедицинска академия оперираха нападнатия секретар на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

С интервенцията ще стабилизират долната му челюст. Медицинският екип е от специалисти на Отделение „Орална хирургия“ с ръководител д-р Атанаска Чешмеджиева.

Състоянието на пациента е стабилно и той е без опасност за живота. Остава за лечение и наблюдение в болничното заведение.

По повод побоя над него във Външно министерство бе привикан македонския посланик Агнеза Руси Поповска. На посещение у нас дойде и външният министър на РС Македония Буяр Османи.

МВнР извика за консултации в София посланика ни в РСМ

Близо 72 часа след като беше преместен във ВМА от Охрид, специалисти от отделение „Орална хирургия” оперираха Християн. Медиците са стабилизирали долната му челюст. Виктор Стоянов от фондация „Македония”, който е и приятел на Християн, казва, че заканите към него не спират. Показва и снимка от заплашително съобщение.

„Пред очите на външния министър на РСМ Османи вчера Християн продължава да получава заплахи за живота му. А тези хора, които го заплашват, имат лица и имена, те могат да бъдат повикани от полицията в Скопие и да бъдат разпитани”, каза Виктор Стоянов, Фондация „Македония”. 

Ходът на Министерството на външните работи да извика посланика ни от Скопие, идва само ден след като в София дойде външният министър на Северна Македония Буяр Османи. От Външно дават и редица примери за отношенията между двете държави – палежа на българския клуб „Иван Михайлов” в Битоля, трите поредни атаки срещу българския клуб „Цар Борис Трети” в Охрид” и агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи. 

Християн Пендиков продължава да получава заплахи по интернет

В студиото на „Здравей, България” лидерът на българската партия там Петър Колев смята, че македонският политически елит е съучастник в това тежко престъпление.
„Повече от 30 години този език на омразата в самостоятелна Македония, в независима Македония, се подклажда, упражнява и налага като остатък от едно минало време на тоталитарна Югославия”, заяви Петър Колев, лидер на „Граждански демократичен съюз” в РСМ. 
Не към обтягане, а към заздравяване трябва да вървят отношенията между двете държави, смята Виктор Стоянов.

„Ние имаме проблем с институциите там, които не функционират за българи. И го видяхме - отказът да дойде полиция при Християн при побоя, да му помогнат, а също и отказа да дойде линейка”, обясни Виктор Стоянов. 

Разследването за побоя в Охрид продължава. Засега задържан е само един човек, казаха от прокуратурата в Скопие.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.