В Норвегия 79% от колите, купени през 2022 г., са електрически

Продажбите на електромобили поставиха нов рекорд по пазарен дял в Европейския съюз през 2022 г., показват данни на индустрията. Това е вследствие на стремежа на региона да се освободи от автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива.

Електрическите коли с батерии са 12,1% от всички закупени нови автомобили в сравнение с 9,1% през 2021 г. и 1,9% през 2019 г. Това показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Мъск на среща в Белия дом за напредъка в производството на електромобили

ЕС се споразумя да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови коли от 2035 г. като част от усилията на 27-те държави да изградят неутрална по отношение на въглеродните емисии икономика до 2050 г.

Продажбите на електромобили са се увеличили с 28% през миналата година, като са продадени над 1,1 млн. броя. Този ръст се дължи най-вече на германския пазар, където продажбите се ускориха в края на годината, точно преди да паднат бонусите за покупка. В Норвегия рекордните четири от всеки пет нови автомобила (79%), продадени през миналата година, са електрически. Страната, която е един от основните производители на петрол, има за цел да прекрати продажбата на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, до 2025 г. - едно десетилетие преди забраната за целия ЕС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.