Приятели, познати и бизнесмени им дали пари за гориво, за да заминат

В отговор на ужаса в Турция и Сирия, България подаде ръка на оцелелите при земетресенията. Десетки доброволци, сред които и лекар, тръгнаха към южната ни съседка с единствената у нас офроуд линейка. За часове в социалните мрежи се организираха кампании за хуманитарна помощ.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

Последно се събрали, за да спасяват бедстващите във водния капан при наводненията в Карловско. След преливащи реки, горски пожари и снежни бедствия, екипът от около 20 доброволци за пръв път ще се сблъска с ужаса след земетресение. 

„Имаме лекар и четирима парамедици. Спасители от пет формирования и още няколко спасителни организации. Отиваме да помогнем”, коментира парамедикът и председател на Сдружението „Аварийно спасяване” в Пловдив Георги Влайков.

Пътят до епицентъра до Газиантеп е над 1500 километра, които иначе биха изминали за около 17 часа. Но заради разрушенията и тежките зимни условия, са подготвени за цяло денонощие път.

Още един български гражданин е в неизвестност след труса в Турция

За целта тръгват с високопроходими автомобили. И единствената офроуд линейка в България – оборудвана и купена с кампанията за събиране на капачки.

„Линейката разполага с дефибрилатор, медицински раници, кислородни бутилки, ръкавици. Има и носилка, корито с вакуум, кислород, четири агрегата, радиокомуникационно оборудване”, посочи Влайков.

Доброволците поддържат връзка със спасителните екипи, които вече са на терен, за да се отправят към мястото, където ще има най-голяма нужда от тях. Дори и опасността там да не е преминала.

България изпрати два "Спартана" със спасители и помощи в Турция

Паралелно с доброволците, които тръгват към Турция, други остават у нас, за да събират като дарения най-необходимото за хората от Турция и Сирия, които са в зимни условия без покрив над главите си.

Инициативата започва във Facebook и за часове се организират два пункта за всичко най-необходимо - палатки, спални чували, одеяла и нови топли дрехи.

Пълните бусове с помощ потеглят към бедстващите в четвъртък. „Засега сме във връзка с консула в Турция и се опитваме да установим контакти със Сирия”, каза доброволецът Кристина Десподова.


България е първата държава от Европейския съюз, която изпрати помощ към Турция. Екипите направиха няколко курса с военните самолети „Спартан”. Страната ни изпрати и система за издирване.

„Нашата задача е чрез групата за спасяване с кучета да се опитаме на места, които от турския Червен полумесец ни посочат за претърсване и вероятно има все още живи. Да направим, така че да локализираме тези места, да подадем информацията къде точно трябва да се търси”, заяви Емил Нешев, директор на ПСС.

Екип на NOVA с разказ от епицентъра на трагедията.

Голяма част от доброволците, които се отправиха към Турция, преди 5 години са преминали обучение в южната ни съседка как да търсят и спасяват затрупани хора при земетресение. Сега обаче рискът за собствените им животи е огромен, защото докато издирват оцелели в сградите, вторичните трусове не спират.

„Спасителите и кучетата ще бъдат разположени на борда,така че да изпълним безопасност задачата. Имаме достатъчно опит в изпълняването на транспортни задачи, включително при дефицит на време, включително при такива кризисни условия”, заяви подполк. Димчо Добрев - зам. - командир на 16 авиобаза.


ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.