Според вицепрезидента Илияна Йотова проблемът е в липсата на ново антикорупционно законодателство

Към санкциите „Магнитски”. И от президентството, и от служебното правителство очакват да има нови имена, санкционирани по глобалния закон. В петък Вашингтон вкара в списъка „Магнитски” петима българи, сред които бившите министри Владислав Горанов и Румен Овчаров. Обяснението - широко участие в корупция в България. Координаторът на всички санкции - посланик Джим О‘Брайън е вече в София.

72 часа след новия списък „Магнитски” от „Дондуков” 2 очакват той да има продължение. Според вицепрезидента Илияна Йотова проблемът е в липсата на ново антикорупционно законодателство.

Как ще се отрази на партиите списъкът по закона "Магнитски"

„Има сигнали, че този списък ще продължи. Този списък е доказателство, че не сме си свършили работата. Няколко народни събрания трябваше да приемат антикорупционно законодателство, както виждате, законопроектите се спънаха в пленарна зала”, коментира Илияна Йотова.

Правосъдният министър беше по-конкретен и посочи, че горещият картоф след списъка „Магнитски” е в полето на прокуратурата.

„Този списък и думите, които има вътре, има достатъчно основание да се направи разследване. Това важеше и за първия път, това важеше и преди списъците, когато тези факти и данни бяха направени широко известни”, заяви Крум Зарков, министър на правосъдието.

Зарков за санкциите на Великобритания и списъка “Магнитски”: Време за скатаване няма

Още в събота говорителят на главния прокурор обясни, че повечето от санкционираните са им познати. Бившият енергиен министър Румен Овчаров и лидерът на движение „Русофили” Николай Малинов са подсъдими по дела в Софийския градски съд. А срещу други двама, без да се посочват имената им, имало разследвания в Националното следствие. Днес от прокуратурата не коментираха темата. Но вътрешният министър обяви, че МВР самостоятелно ще провери цялата информация в масивите си за уличените в корупция.

„Поставил съм задачи този път да работят нашите структури в аванс и да имаме предварителна работа, напреднала по отношение на потенциални лица, които могат да излязат в този списък”, заяви Иван Демерджиев.

Демерджиев за “Магнитски”: Ще работим с ДАНС, не с прокуратурата

Според Крум Зарков въпросът с корупцията е преди всичко въпрос, който трябва да решат в парламента.

„Този въпрос седи дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим, се появяват такива неща. Надявам се тези, от които зависи – носителите на политическата власт, че време за скатаване вече няма”, заяви Зарков.
 

Засега четирима от петимата санкционирани отхвърлят твърденията на САЩ, че са замесени в корупция. Санкциите не е коментирал единствено Владислав Горанов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.