Започнала е проверка по казуса с пребития младеж в Плевен

Вътрешният министър Иван Демерджиев е възложил на всички структури на МВР да проверят цялата налична оперативна информация за лицата, попаднали в списъка по закона “Магнитски”. По тези случаи ведомството ще работи с ДАНС, но на този етап няма да си партнира с прокуратурата. Това каза Демерджиев по време на посещение в Благоевград. 

Неговите очаквания са да има и следващи списъци с български лица. Затова МВР предприема друга стратегия - ще работят в аванс. “Силно се надявам, че преди да излезе следващият списък ще имаме резултати по досъдебни производства, които ще касаят лица, попаднали в този списък", коментира той.

Относно побоя над 19-годишен младеж в Плевен, Демерджиев заяви, че вече има отстранени от длъжност служители. Започнала е и проверка. “Разпоредил съм на директора възможно най-бързо да бъде завършена тази проверка. Аз ще я следя. Очаквам бърз и категоричен резултат. Ако има служители, които са допуснали нарушение, очаквам да бъдат незабавно санкционирани”, допълни министърът. 

Що се отнася до трите генератора, които страната ни изпрати на границата с РСМ, Демерджиев заяви, че те ще се използват за нуждите на Турция и пострадалите при опустошителното земетресение. “Надявам се, че РСМ ще намери сили и средства да обезпечи граничния си контрол по-добре. Ще им помогнем, доколкото можем, но нуждата в Турция в момента е много по-остра. Касае спасяване на човешки животи и смятам там да отидат трите генератора”, каза още министърът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.