Белите каски са обявили край на спасителните операции в Сирия

"Ситуацията в Сирия след земетресението е много тежка. Най-засегнатите райони са северозападните и част от крайбрежието. Помощите са минимални, но има паричен поток към организациите, които на място купуват необходимото. Политически страната е много нестабилна”.

Това каза пред БНР журналистът Руслан Трад, анализатор на процесите в Близкия изток. 

Той обяви, че има кампании, които подпомагат местни организации, които се опитват да се справят с последиците и макар да не са достатъчни, все пак помагат.

България и още осем страни от ЕС предлагат помощ на Сирия след труса

Белите каски са обявили край на спасителните операции в Сирия заради все по-намаляващите надежди да бъдат открити живи хора, затрупани под руините. Предстоят операции за почистване и възстановяване, и опит да се намерят хора, за които се счита, че са изчезнали, каза Трад. 

"В северозападната част на страната има само една действаща болница. Тя е препълнена, липсват медикаменти, и то не само сега. Това е активна военна зона. Инфраструктурата е тежко засегната... Най-близката болница е в територия, държана от режима. Там има проблем с предоставянето на медицински услуги заради липсата на координация между бунтовническите и правителствените части", обясни Руслан Трад. 

По думите му Турция получава много повече помощ, защото има действаща държава и работещи институции, а в Сирия ситуацията е различна. 

"ООН има сериозен проблем с това, че се съобразява с исканията на режим като този в Сирия... Сирия остана в страни от медийното внимание, защото намаляха военните сблъсъци там. Това е и една от причините да бъде трудно разбрана ситуацията в момента и покрай хуманитарната помощ. Политически страната е много нестабилна”, каза журналистът.

СЗО: Нужни са повече гранични пунктове за помощ в Сирия след земетресението

ой обясни, че по неофициална информация има три зони, които не комуникират помежду си. Едната е в източната част - контролирани от кюрдите, подкрепени от САЩ, сили. „В северната част има микс от бунтовнически сили в контакт с Турция. И контролираните от режима райони - предимно в централната част, южната и по крайбрежието, където има силно присъствие на Русия и Иран", обясни Трад. По думите на журналиста тепърва в Сирия ще избухват много тлеещи проблеми, тъй като земетресението ще предизвика и политически трусове. 

За ситуацията в Турция той посочи, че в южната част на страната вече има проблеми със сигурността. Там има грабежи и опити за насилие от местни криминални групи, а това предизвиква остър отговор от страна на властите. 

"Очевидно има проблем с това да се контролира ситуацията след земетресението, това е проблем за правителството. Измеренията на последиците от земетресението като качество на строителството, което е много сериозна тема в Турция през последните години. Корупционните практики, които се съществували и които доведоха до смъртта на много хора. Това тепърва ще се отразява на предизборната кампания в Турция и на вътрешнополитическия живот в страната, и то за дълго време напред. Това ще бъде травма, която няма да бъде лесно да бъде заметена под килима, няма да остане във въздуха, а ще се използва и ще влияе дълго и на управляващата партия, и на опозицията". 

Според него турският президент Реджеп Ердоган все още има шанс да продължи управлението си, но с всяка следваща седмица зависи как правителството и институциите ще реагират при разчистването, възстановяването на засегнатите провинции. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.