Медицински прегледи установяват, че младежите са в добро физическо състояние

Поглед към съдбите на оцелелите при трагичния случай с камиона край Локорско. 14 от тях са непълнолетни, на възраст между 13 и 16 години. Никой от тях няма близки или роднини у нас.

От общо 34-ма оцелели в камиона, намерен в петък, 14 са непълнолетни и без придружаващи ги близки. След ужаса, преживян по пътя в търсене на по-добро утре, седем деца са настанени в центъра във „Военна рампа” - място с много повече цветове и много повече надежда.

Медицински прегледи установяват, че младежите са в добро физическо състояние. Те обаче са с тежки психологически травми. „Първото нещо, което поискаха, е телефон, за да се свържат с близките си. Започнаха първите емоционални разговори, имаше и сълзи от всички нас”, разказа началникът на приемния център в кв. „Военна рампа” Милена Методиева.

Още в първите часове в приемния център в столичния квартал „Военна рампа” ги посрещат психолози. На тях те разказват малко по малко за пътя си към България – с начална точка в съседна Турция. „Бяха в шок – ту се смеят, ту плачат. Много се притесняваха за починалите момчета - какво ще се случи с тях”, добави Методиева.

За децата мигранти в случаи като този, от Държавната агенция за бежанците са обособили т.нар. „сигурна зона”. „Това е пространство на 3 етажа в центъра, с капацитет 100 деца, 24/7 грижа и осигурена сигурност чрез охранителна компания”, обясни Ана Райкова от Международната организация по миграция.

„Тези деца имат право на образование. С тях ще започнат и образователни дейности на български език”, посочи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Днес в приемния център регистрират още трима тийнейджъри, изписани от болница. И те, като другите седем непълнолетни във „Военна рампа” са на възраст между 13 и 16 години. От Държавната агенция по бежанците вече са открили роднините на част от младежите. Някои от тях все още живеят в Афганистан.

„Има възможност техните родители, по легален начин, да дойдат на наша територия и да се съберат. Това, което ние можем да направим, е те да получат необходимите документи – съответно виза, с която да влязат в България”, заяви директорът на трите РПЦ на Държавната агенция за бежанците в София Елеонора Йорданова.

За да им бъдат поверени тийнейджърите обаче, родителите трябва да са получили статут на закрила и да са си намерили работа и сигурен дом.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.