Бяха им наложени най-тежките мерки за неотклонение

Постоянен арест и за петимата, обвинени за смъртта на 18-те мигранти край Локорско. Според Софийския градски съд има достатъчно доказателства, че именно те са организирали нелегалния трафик на хора от Турция за Сърбия. Според магистратите има опасност да извършат и ново престъпление.

Европол се включва в разследването на случая "Локорско"

Трима от петимата са съдействали на разследването, стана ясно в съдебната зала. А шофьорът на камиона – Атанас Атанасов, направил опит да прикрие следите си, казват от държавното обвинение.

„Това са негови лични документи, които той се опитал първоначално да укрие от полицията, с което да прикрие дейността си, но впоследствие е решил да съдейства”, заяви Василена Анастасова, прокурор в СГП.

„Специално за част от лицата мисля, че са били мулета, в смисъл такъв, че други са били тарторите, организаторите. Може би не са осъзнавали. Специално за Атанас искам да кажа, че той дори не е знаел колко човека се возят”, заяви Милена Атанасова, адвокат на единия обвиняем.

Прокуратурата обаче твърди, че всички участници са били наясно за какво ще служат тайниците, изготвени по поръчка на сочения за организатор на бандата – Виктор Кузмов. А според съда действията им са предварително добре планирани и старателно изпълнени.

„Той съдейства в пълна степен на органите на реда, на досъдебното производство, което е при смекчаващи вината обстоятелства и тепърва ще се доказва до каква степен и всъщност дали изобщо има някаква вина”, каза адвокат Атанасова.

Част от оцелелите мигранти са разпознали сочения за организатор - Виктор Кузмов. Дали обаче той е стоял начело на схемата тепърва ще се изяснява, казват от обвинението.

Демерджиев: Не може да се сключват споразумения с човек, задържан два пъти за каналджийство

„Едно лице - Валентин Христов Христов е установено на територията на Република Гърция и съставена европейска заповед за неговия арест. Чака се екстрадиция. Може би той е върхът на йерархията в тази организирана престъпна група, осъществявал е контактите с чужди трафиканти”, каза Чавдар Железчев, прокурор в СГП.

Решението на съда не е окончателно. В случай на обжалване, апелативният съд ще заседава на 28 февруари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.