В рамките на Берлинале на специална прожекция бе показан и последния му филм - "Семейство Фейбълман"

Великият режисьор и сценарист Стивън Спилбърг беше удостоен с почетна “Златна мечка” за цялостно творчество на 73тото издание на фестивала Берлинале. Зад гърба си Спилбърг има повече от 100 филма и сериали за последните 60 години. Номиниран е за "Оскар" цели 19 пъти, а два пъти е награждаван за най-добър режисьор". В рамките на фестивала на специална прожекция бе показан и последния му филм - "Семейство Фейбълман". Това е най-личният филм на режисьора, в който той пресъздава собственото си детство и любовта към киното.
Въвеждане

"Семейство Фейбълман", получи общо седем номинации за 95-ите награди Оскар. Ето какво сподели пред нашата камера.

ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД NOVA: Шон Пен представи филма "Суперсила", посветен на Украйна

Мистър Спилбърг, днес ви връчват почетна "Златна мечка". Какви чувства провокира у Вас тази награда за цялостен принос?

За мен този момент е като кръстопът – или да приема наградата и да отида на плажа, или да я взема и да се върна на работа. Може би ще избера второто. Не знам какво ще последва, чувствам се много свободен в момента. Все още не съм започнал нов проект, не планирам работата си 10 или 20 години напред. Така се чувствам свободен и очаквам да видя къде ще ме отведе музата. Ще видим!

Какво е за вас да правите кино и в частност работата ви по "Семейство Фейбълман"?

„Семейство Фейбълман” за мен са мама и татко, моето детство! Исках да разкажа историята за страстта ми към киното, огромното ми желание да режисирам филми още от много малко дете. Освен това за мен бяха интересни всички неща, които можех да покажа през обектива на кинокамерата. Да преоткривам различните начини на снимане. Камерата е невероятен прозорец към бъдещето на младите хора. Исках да окуража все повече младежи да се впуснат в този занаят – правенето на филми.

"Семейство Фейбълман" е вашият най-личен филм. Днес какво бихте казали на 10-годишния Стивън Спилбърг?

На него ли?

Да, на 10-годишния Спилбърг?

Какво бих му казал? - Справи се добре, хлапе!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook