Не е докрай уточнен и процесът за видеонаблюдението, съобщиха от комисията

Централната избирателна комисия засега няма намерение да променя решението за смесено броене на вота, което доведе до вълна от негативни реакции.

В понеделник ЦИК определи, че в протоколите ще се отразява само общият брой гласували, без да е ясно колко на хартия и колко с машини.

В същото време остават притесненията дали ще може да бъде подсигурено задължителното  видеонаблюдение за вота.

Очакваме решението на казуса в най-кратки срокове, тъй като утре сутрин в Административен съд София-град започва разглеждането на делото. То е по жалба на коалициите „Продължаваме промяната - Демократична България“ и „Левицата”, като техни представители също се очаква да присъстват на заседанието. Въпреки призива на редица партии, представители на властта и обществения съвет към ЦИК,  до момента в Централната избирателна комисия не са обсъждали преразглеждане на решението, дори не е постъпило такова предложение, заяви на редовния брифинг Росица Матева. Матева остава и единствения говорител на ЦИК за момента, след като Цветозар Томов напусна поста именно заради този казус.

Въпреки критиките и вълната от негативни реакции засега ЦИК няма да преразглежда решението за смесено броене на вота. Не е имало и обсъждане.

„Чисто процедурно можем да вземем решение да го променим, стига да има желание в Централната избирателна комисия“, каза Матева.

Така решението остава в ръцете на Съда.

„Ако ЦИК вземе решение да преразгледа своето решение има такава възможност, ако не ще видим съда какво ще реши“, допълни Матева.

 

 

От комисията обявиха, че в битката за вота на 2 април остават 16 партии и 7 коалиции. Участниците имат още 5 дни за да регистрират листите с кандидат-депутатите. До 18 март е срокът за подаване на  заявления за гласуване по настоящ адрес. До същата дата ще се подават и заявления за гласуване с подвижна урна.

„Обстоятелство, че на предходни избори избирателите са били включени в списък по настоящ адрес не означава, че отново ще бъдат включени. Трябва да подадат ново заявление“, заяви Матева.

Сънародниците ни в чужбина  ще могат да подават заявления за гласуване до 7 март. До момента са подадени малко над 10 хиляди.

Матева каза, че до 11 март ЦИК ще определи броя на избирателните секции.

До няколко дни ще бъде обявена обществената поръчка за софтуера на машините за гласуване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.