Инцидентът стана около 5 часа сутринта в неделя

Каналджийството на мигранти у нас взе нова жертва. Един загина, а други 32 бяха ранени при катастрофа на магистрала "Тракия". Инцидентът стана в ранните часове близо до Чирпан.

Товарен бус с мигранти, който е бил ескортиран от пилотна кола и следван от втори бус, спука гума и се удари в мантинела на магистралата. След инцидента и буса, и ранените бяха изоставени. Шофьорът избяга.

От мястото са се оттеглили и другите два автомобила. Часове по-късно край Велинград полицията залови сочения за организатор на канала. На 160 километра от него, край Перник, в късния следобед намериха празен и вторият бус.

Над 30 ранени и един загинал при катастрофа с мигранти на „Тракия” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Около 5 часа тази сутрин край Чирпан микробус с нелегални мигранти от Афганистан пука гума и се блъска в мантинелата.

“Мигрантите са били 46 човека, водачът на буса е избягал от мястото. Първоначалните данни са, че е чужд гражданин, пакистански”, каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. 
Ударът се оказва фатален за един нелегалните пътници. Инцидентът изпраща други 32-ма с различни видове наранявания в старозагорската болница.
“Незабавно е изпратен екип на “Пътна полиция”, който установява както ранените, така и създава организация. Това е товарен бус, вътре са били всички мигранти, затова и има доста пострадали”, каза директорът на “Охранителна полиция” - Стара Загора, комисар Илиян Илиев. 
Капацитетът на този бус е 1,5 тона, а тази сутрин е превозвал около 3 тона. Полицията продължава да издирва шофьора на превозното превозното средство, който бяга от мястото на произшествието. Според източници на NOVA въпреки, че е със софийски регистрационни номера, бусът е регистриран на малоимотен мъж от Сандански. На негово име има регистрирани още превозни средства. В едно от тях на 4-ти януари бяха заловени бежанци.
След удара в мантинелата, 6 линейки се отзовават на сигнала за тежката катастрофа.

Окръжният прокурор на Стара Загора: В катастрофиралия бус на „Тракия” е имало 46 мигранти

“Хората бяха извън микробуса,  до мантинелата и полицаите ги охраняваха. Много момчета, млади хора, в ужасяващо състояние на външен вид”, каза д-р Пеньо Великов. 

30 пострадалите са откарани в болницата в Стара Загора. В лечебното заведение екипът ни среща и Мохамед. 16-годишното момче разказа за преживения ужас.
“Гумата експлодира и колата се удари в мантинелата, катастрофирахме, много от нас са ранени”, разказва Мохамед. 
За да провери състоянието на пострадалите, в Стара Загора пристигна и здравният министър. Оказва се, че сред ранените има и дете. То е с комоцио, но няма опасност за живота. 
4-ма мигранти са изписани, след медицинските прегледи. 26 души остават в болница с различни травми.

Откриха край Перник и втория бус с нелегални мигранти

“Има един пациент с фрактура на бедрото, който предстои да бъде опериран, един е с травма на ръката, който е бил опериран, двама души са с пневмоторакс. Има и с гръдни травми”, каза здравният министър Асен Меджидиев. 
Към момента нито един от пациентите не е с опасност за живота.
А в Ракитово беше заловен шофьорът на пилотната кола, която се е движила пред двата буса с мигранти. 
Шофьорът на пилотната кола е 35-годишният Димитър Камберов. Според разледващите неговата роля е била да играе т. нар. “отцепка” при транспортиране на мигрантите. За целта е използвал личния си автомобил. Предвождал е мигрантите в микробуса, които са качени от гориста местност край турската граница. Трябвало е да ги придружава до София. Там е трябвало да получи “голяма сума пари”. 

10 от пострадалите на АМ “Тракия” мигранти са хоспитализирани

При задържането Камберов заяви пред екипа на NOVA, че няма нищо общо с този канал и отрече да е участвал в трафика на бежанци. Преди година се завърнал от Чехия, където работил. Сега се занимава с дърводобив и отглеждане на коне. Това каза и неговият баща. Последно баща и син се виждат в събота вечерта. В същия ден Камберов се прибрал, за да търси човек, който да му помага в работата. Бащата отрече синът му да се занимава с трафик на мигранти. 

Автомобилът на Камберов беше конфискуван. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.