Това заяви в "Здравей, България" министърът на икономиката

Освен войната и енергийната криза, повишаването на доходите също е спомогнало за високите нива на инфлацията у нас през изминалата година. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на икономиката Никола Стоянов.

„Моментът е много тънък. Разбира се, че доходите в такава ситуация трябва да се вдигат. Въпросът е с колко, колко бързо, как е спрямо останалите мерки за компенсиране на високите цени. Смятам, че миналата година беше прекалено и нещата не се случиха, както трябва. Това доведе до по-високата инфлация в България спрямо тази в Европейския съюз”, допълни Стоянов.

Той коментира и проверките, които държавата прави по отношение цените на хранителните стоки у нас. „Масово установяваме надценки от по 80-90%”, заяви ресорният министър. Служебният кабинет работи върху идеята, ако търговец иска да сложи надценка, по-висока от 25% върху дадена стока, да информира Комисията за защита на потребителите. Процентът все още се обсъжда, но това би ограничило нелоялните търговски практики, уточни министър Стоянов. По думите му правителството не е във война с веригите и не ги сочи с пръст.

Относно дебата дали трябва ДДС за храните да бъде намален, Стоянов не скри, че е скептичен за въвеждането на мярката. По думите му това едва ли ще намали цените на хранителните продукти. 

Той разкри скандални примери с еднакви продукти на различни цени у нас и в чужбина. Един от тях е за масло от една и съща марка, в магазин от една и съща верига – в България и в Германия. Там цената на продукта била с 40% по-ниска от тази у нас, подчерта министърът. Яйцата в Австрия са единствените в Европа, които са по-скъпи от българските. Масово в други държави били с по 10-20% по-евтини. Имало дори случай, при който българско бяло саламурено сирене в Белгия е по-евтино, отколкото у нас.

Министърът на икономиката сподели амбицията на ведомството нелоялните търговски практики да се санкционират така, както в Европа. Там глобите за подобни нарушения може да стигнат до 4% от оборота на търговеца. У нас актът не е обвързан с оборота и може да е в размер на максимум 50 хиляди лева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.