„Няма опасност да изпаднем в дългова криза”, успокои премиерът

Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност за валутния борд и за курса лев-евро. Няма опасност доходите и пенсиите да не се изплащат. Това коментира в ексклузивно интервю за NOVA служебният премиер Гълъб Донев.

„Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 повече от тази на редовното правителство”, добави той.

Финансовият министър поиска по-ниски разходи от ведомствата (ОБЗОР)

Относно доклада на Финансовото министерство, министър-председателят каза: „Това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително”, уточни Донев.

„Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното - финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, подчерта премиерът.

Експерти: Трябва да се внимава с изказванията за финансите на държавата

Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев обясни, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. „Тя е един професионалист, компетентен, който много добре води финансите на държавата”, е мнението му.

С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от „погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.

За данък „свръхпечалба” Донев подчерта, че малкият, средният бизнес и семейните компании няма да бъдат засегнати. „От 1 юли 2023 година се предвижда всички компании, които генерират свръхпечалба, да внесат еднократна такса”, обясни той.


Борбата с високите цени

По думите на Донев след предприетите мерки от служебното правителство, диалогът, започнат с всички участници в процеса, е довел до тенденция да има трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост.

„В момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините. Преди, ако имахме 4-5 продукта на промоция, сега те са 7-10, с намалени цени около 25-28%. Има и постепенно намаление на инфлацията”, добави той.

Коментара му за изборите, помощта за Украйна и Паметника на Съветската армия - гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.