За интересния бизнес разказва Томас Йордерют пред екип на „Дойче веле”

Добиването на лед в вековна традиция. С началото на индустриализацията тази дейност се превръща във важен отрасъл на икономиката.

Един от най-големите износители на лед в Европа до 60-те години на миналия век е Норвегия. Този бизнес продължава да се развива и до днес.

Томас Йордерют е бизнесмен, продавач на специален лед за строеж на ледени хотели или създаване на скулптури. Той се топи през летния сезон, но Томас разчита на това, че ако клиентите му останат доволни, той ще им достави лед отново следващата година.

Азорските острови – раят за любителите на природата и спа ваканциите (ВИДЕО)

В Норвегия пейзажът е огромен, водата е чиста, а зимите - сурови. Така „капиталът” на Томас се създава от само себе си на прага на дома му и гарантира лед с високо качество.

Бизнесменът добива кристално чист лед от замръзнали езера. Норвежецът отвежда екипа на „Дойче веле” до езеро близо до ледената му ферма, само на час източно от Осло. Той разрязва леда на равни блокове. Покривката с дебелина 40 см издържа дори много тежкото оборудване. С трактор Томас реже дълги равномерни коловози в заледеното езеро. Важно е това да се случва под ъгъл от 90 градуса. Всеки блок тежи около тон и струва 700 евро. От него се правят филигранни шарки или масивни скулптури.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от любопитните истории в предаването „Евромакс” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 11:30ч. и сряда от 14:30ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.