Трагедията е станала около полунощ в района на село Алдомировци

Нова гонка между полицията и лек автомобил, превозвал 14 нелегални мигранти. Един от пътниците загива, а 13 други са ранени, след като колата се преобръща в дере край село Алдомировци на пътя за КПП-Калотина. Преди това шофьорът, който е сръбски гражданин, не спира на стоп палка на полицията.

Шофьорът ще отговаря освен за смъртта на единия пътник и за каналджийство.

Екип на NOVA се свърза със сръбското посолство. Оттам обаче казаха, че разполагат само с неофициална информация и не пожелаха да коментират.

СЛЕД ГОНКА: Кола с мигранти се обърна край София, има загинал (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди полунощ в района на село Алдомировци кола с нелегални мигранти отказва да спре на стоп палка на Гранична полиция. Започва преследване, а минути по-късно колата се забива в пътен знак и се преобръща в дере.

„С висока скорост са се движили. Понеже там често ги оставят и може би в последния момент е видял шофьорът отбивката и така е станало”, коментира Тодор Петков, кмет на с. Алдомировци.

14 мигранти от Афганистан и Иран са били натъпкани в леката кола. След катастрофата един от тях загива.

„Отидох на място, но вече всичко беше изчистено. Това е станало около 00:00 часа. Имаше само останки от коли”, обясни Тодор Петков.

Кметът на село Алдомировци разказва още, че пътят на трафика към Сърбия, по който е искал да избяга шофьора от полицията, е известен от години.

„Оттам те минават през блатото и само по черен път се движат към границата. Доколкото съм чувал и друг път са ги хващали там”, каза Петков.

Пред Националното радио вътрешният министър обяви, че това трафиканти да не се подчиняват на полицията се е превърнало в традиция.

„За съжаление това се превърна в традиция при тези наказания, които получават. Шофьорът е сръбски гражданин, доколко разбрах, такава е и регистрацията на автомобила”, каза Демерджиев.

Отговорът срещу каналджийството е в наказанията, смята бившият заместник-вътрешен министър Филип Гунев.

„За мен новината на деня е, че Районният съд в Елхово днес е постановил на подобен случай - жена, прекарвала мароканци, 10 месеца условна присъда и 2 000 лева глоба. Това е практически липса на наказание. Такова наказание не е предвидено и в НК. Тоест, някой мързелив прокурор и снизходителен съдия са се разбрали”, каза Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи.  

Според него решение е, и ако се поканят полицаи от ФРОНТЕКС за охрана на нашата границата.

„Те парите си ги избиват или в най-добрия случай си ги излежат. Ако този сърбин сега за 16 души в 5-местна кола, всеки да му е 400-500 евро, ако получи условна присъда и глоба, той отново е на плюс”, изчислява Гунев.

Сръбският гражданин е обвинен за смъртта на мигранта и за каналдажийство. Разследването проверява и кой още е участвал в канала.

Странджа се превърна в автоморга за коли на трафиканти (ВИДЕО)

Пострадалите мигранти и шофьорът са откарани в три големи столични болници.  По-голямата част от пострадалите само са прегледани и почти веднага са освободени и предадени на полицията, тъй като се установява, че нямат сериозни наранявания. Към момента в болница остават шестима мъже - четирима от тях са в „Пирогов” с травми по главата и крайниците, един е под наблюдение в „Св. Анна” заради комоцио и един е в ИСУЛ заради счупени прешлени. При нито един от тях не се е наложила операция и състоянието им не е животозастрашаващо, съобщават лекарите.

Филиалът на Спешна помощ в Сливница реагира на сигнала минута преди полунощ.

„Сигналът е за обърнат автомобил близо до София, като са ни подали информация, че вътре най-вероятно има мигранти. Веднага сме изпратили четири линейки. Първата линейка пристига за 10 минути и съобщава в координационния център, че ще са необходими повече и затова са тръгнали още две”, обясни Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП-София.

Медиците само констатират смъртта на един от мигрантите, който вероятно е починал още в момента на удара.

„Млади хора, всичките са мъже, между 25-30 годишни. Травмите, които са получили, са в областта на главата, гръдния кош и счупени крайници. Всички са били в съзнание, слава Богу не е имало хора, които да са в много тежко, животозастрашаващо състояние”, каза още Катя Сунгарска.

В „Пирогов” са откарани четирима от мигрантите. Те са с различни наранявания и са приети съответно в отделенията по хирургия, неврохирургия, лицева хирургия и травматология. Всички са без опасност за живота.

Други шестима мигранти пристигат в Спешното отделение на болница ИСУЛ. Четирима от тях са освободени почти веднага. Двама са задържани за подробни изследвания.

„За единия имаше съмнения, че е със свободна течност в стомаха, но след като беше прегледан и от нашия най-добър ехографист, се оказа, че няма притеснения. Така че само един човек остава за наблюдение в клиниката по неврохирургия, тъй като е с два счупени лумбални прешлен”, каза Моника Николова, говорител на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”.

Медиците не успяват да разберат подробности за удара и получените травми.

„Ние трудно можем да се разберем с тях, защото не говорят английски”, обясни Моника Николова

Други четирима мъже, сред които и шофьорът, са приети в болница „Св. Анна”. От лечебното заведение съобщават, че само един от тях е хоспитализиран и ще остане няколко дни под наблюдение заради комоцио.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.