Тънкостите разкрива парфюмеристът Уве Херих

Ароматите могат да предизвикат прекрасни чувства. За тайните и ефектите от приятните миризми разказва парфюмеристът Уве Херих, с когото ни среща екип на „Дойче веле”.

Ароматите са любов, живот, щастие, релаксация и страст, казва Херих. В парфюмерията му в Дрезден, която наподобява старинна алхимична лаборатория, се съхраняват хиляди аромати. Всички са направени от естествени съставки, например - чрез дестилиране на иглите на син смърч.

Парфюмеристът продава парфюмите си по целия свят, като един изтънчен аромат може да струва няколко хиляди евро.

Къде и как се произвежда най-качественият зехтин в света (ВИДЕО)

Парфюм в памет на Карл Август Лингнер, предприемач от Дрезден, е сред поръчките, които Уве Херих трябва да изпълни. Карл Август завещава замък на жителите на Дрезден. Асоциацията, която подкрепя дейността му, е поръчала подходящ аромат. Той трябва да представя начина на живот на Лингнер.

Уве търси вдъхновение за парфюма на брега на Елба. За да разкаже историята на брилянтния индустриалец от 19 век чрез аромати, парфюмеристът събира върбови пръчки. За да се добие аромат от върбовата кора, тя трябва да се дестилира или накисне в чист алкохол. Така се извлича етеричното масло. В един парфюм се използват до 150 такива екстракта.

Уве Херих вече работи и върху следващия си ароматен експеримент - парфюм за по-добра концентрация.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.