На разходка в литовската столица ни отвежда „Дойче веле”

Литовската столица Вилнюс е известна с многото си църкви и стария си град, който е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Репортерът на „Дойче веле” Аксел Промавези ни отвежда на разходка из града и разкрива какво задължително трябва да види и похапне всеки турист там.

Вилнюс предоставя голямо разнообразие от европейски архитектурни стилове на много малко пространство. В най-големият град на Литва живеят повече от половин милион души.

С влак по течението на Рейн: Приказни пейзажи и замъци от зловещи легенди (ВИДЕО)

Площадът на катедралата е един от централните във Вилнюс. Той е кръстен на архиепископската Базилика „Св. Станислав и Св. Владислав”. Сградата датира от 18 век. Първият християнски храм обаче е бил тук още през 13 век. В църквата се намира и една от най-важните рекливи - кост от предмишницата на Св. Станислав, Епископ в Краков през 11 век. Тя е дарена на литовската църква едва 300 години по-късно, когато страната приема християнството. Впоследствие на мястото е изградена и първата църква, дарението има за цел да символизира трайната връзка между Полша и Литва.

Точно до църквата се намира камбанарията - най-старата и най-звучна кула във Вилнюс. Гледката от покрива ѝ е впечатляваща.

Глазгоу – градът на викторианската архитектура и шоколада с рибен послевкус (ВИДЕО)

Що се отнася до вкусните литовски ястия, които може да опитате във Вилнюс, най-известната студена супа там е Боршът. Приготвя се само от няколко съставки. Цвекло, краставица и пресен лук се смесват с кефир и супата е готова.

Репортерът Аксел Промавези завършва разходката си с изкачване на телевизионната кула, висока 170 м.

Още за интересните кътчета на Вилнюс гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.