Екипът на „Дойче веле” ни отвежда на разходка из най-големия шотландски град

Ако смятате, че Глазгоу е предимно сив и дъждовен, значи не сте виждали колоритната му страна. Най-големият град в Шотландия има оживена културна сцена. Там може да видите и сгради с красива архитектура и да опитате сладка, но някак рибна местна кухня.

Екипът на предаването „Евромакс” на „Дойче веле” дава някои препоръки за пътуване до неповторимия Глазгоу.

Колко германска е германската столица Берлин? (ВИДЕО)

Първият съвет е свързан със забележителностите. По-голямата част от града датира от XIX век, така че тук може да се полюбувате на много викториански сгради, най-печатлващи сред които са университетът и кметството.

Повечето шотландски музеи са безплатни за посетители. Келвингроув - музеят на изкуствата, е построен в испански бароков стил и показва смесица от изкуство, история, архитектура и дизайн. Част от изложбеното пространство е посветено на Ар Нуво от шотландския архитект Чарлз Рени Макинтош. Неговият т. нар. стил „Глазгоу” включва чайните, които той проектира като безалкохолна алтернатива на баровете.

Следващият съвет в списъка е свързан с храната. Най-добрият начин да опознаете местната кухня е да отидете на „Fish and Chips”, където предлагат прочутия пържен шоколад. Популярната шотландска закуска представлява шоколад в панировка, запържен в олио и сервиран със сладолед и шоколадов сос. Въпреки сладостта му, той оставя лек рибен послевкус.

Чинкуе Тере - кокетни цветни къщи и тюркоазено море (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бар „Бен Невис“ е един от многото в града, където редовно се провеждат концерти на живо с участието на местни музиканти. Има вечери, в които свирят традиционна шотландска фолклорна музика.

Ако вървите по главната улица на Глазгоу, може да отидете в произволен брой барове в полунощ, в които винаги ще има музика на живо.

Още за интересните кътчета на Глазгоу гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.