Режисьорът представя новия си филм „Каймак” в рамките на СФФ

Продължава 27-то издание на София Филм Фест. Президент на международното жури тази година е световноизвестният режисьор Милчо Манчевски, който представя най-новия си филм „Каймак”. Паралелно с вечната тема за търсене на любовта, лентата се фокусира и върху други акценти от ежедневието – изневярата, ролята на жената в обществото, сурогатното майчинство, трафикът на хора и сексуалната свобода.

ЗДРАВЕЙТЕ! ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ? НАЙ-НАПРЕД КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ В НАШАТА СТРАНА?

Благодаря ви! Чувствам се прекрасно тук! Българите сте много топли и гостоприемни хора. Всички от фестивала се отнасят чудесно с мен и съм щастлив да бъда тук отново. Много се радвам и че пролетта дойде заедно с мен. Така можем да кажем „довиждане“ на зимата.

ТАЗИ ГОДИНА ВИЕ СТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ. КАКВО ОЗНАЧАВА ЗА ВАС ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ?

Мисля, че на първо място трябва да бъда честен и справедлив към всеки филм, който ще видя. Ще наблюдавам добре индивидуалната работа, която е много специфична за всеки артист. Няма да се фокусирам върху това кой е направил конкретния филм, нито от коя страна е, а ще обърна внимание на съдържанието му, дали отправя послание към света, дали говори за хуманност, дали е изпълнен със сърдечност и тогава ще решим на кого да дадем награда. Това е мисията ми!

НАИСТИНА, КАКВО Е ТОВА, КОЕТО БИ МОГЛО ДА ВИ ВПЕЧАТЛИ В ЕДИН ФИЛМ? КАКВО ПРАВИ ЕДНА ПРОДУКЦИЯ ИНТЕРЕСНА, СПЕЦИАЛНА, УСПЕШНА?

Ако ви кажа, ще трябва да спра да правя филми. Всъщност са няколко неща – първото е да бъдеш честен и откровен с

публиката. В момента, в който усетя, че това ми убягва, губя интерес от конкретния филм. Когато говориш за тема, близка до сърцето ти, нещо важно за теб, това си проличава веднага. Предпочитам този подход пред това да правиш филми по начина, по който някой друг очаква от теб. Разбира се, след това идва и начинът на снимане, но това не е важното, защото има различни подходи, различна кинематография. Така че основното е филмът да е честен и да показва, че в него е вложено сърце и душа.

ПО ВРЕМЕ НА ФЕСТИВАЛА ПРЕДСТАВЯТЕ НОВИЯ ВИ ФИЛМ „КАЙМАК“. КАЗВАТЕ, ЧЕ Е ЛЮБОВНА ИСТОРИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИ. КАКВО ИМАТЕ ПРЕДВИД?

Да, точно така! Наричам го любовна история за пораснали хора. С това нямам предвид, че разказва за романтичните отношения между двама души, както например се случва в холивудските филми. Не е и простичък като сапунените опери или като някои други съвременни ленти, които се появяват всеки ден. Всъщност романтичните взаимоотношения са сложни. Никога не е толкова просто, колкото изглежда - едно момче среща едно момиче, а после заживели щастливо за вечни времена. Това никога не се случва, има различни видове любов, привързване, разбиране, проблеми и привличане. Има страст, както и разбити сърца, а това, което се опитвам да направя аз е да пренеса това разбиране за любовните връзки една стъпка напред. Понякога виждаме това във филмите, но често литературата е по-предизвикателна и смела.

Става дума за историята на две семейства. В началото на филма са почтени, а накрая на филма - щастливи и не толкова почтени! Те са различни – едните са богати, другите бедни, едните са горе, другите долу. Едните са по-разкрепостени, другите са традиционалисти.

Към края осъзнаваме, че много неща се случват „зад кулисите”. Че нещата са различни от това, което се представя в реалния живот. Мотото на филма е „за танго са нужни трима“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.