Коментар на журналиста Елена Иванова и д-р Сергей Иванов

Кашкавалът на българския пазар не отговаря на изискванията, сочи съвместно проучване на центъра по биология на храните и вестник „Телеграф”.

Водата при 7 от общо 10 изследвани продукта на различни марки, е над допустимите според държавния стандарт нива. Най-скъпият тестван кашкавал в проучването има над 61% вода. Експерти по храните, но и млекопреработватели излязоха с призив земеделското министерство и агенцията по храните да изготвят стандарти, по които да се прави българският кашкавал. Тъй като в момента производителите не могат да бъдат санкционирани за високо водно съдържание, ако са го декларирали на опаковката. В ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS коментираха журналистът от печатното издание Елена Иванова и д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

"Установихме, че при 7 от 10 марки водата е повече, отколкото трябва да е според БДС", каза Иванов. И добави, че в България има продукти, които са наречени „кашкавал“, но не се произвеждат по съответната технология.

Иванова пък посочи, че няма точна дефиниция от Министерството на земеделието и храните какво трябва да е сухото съдържание в кашкавала. Журналистът допълни, че цената на такива продукти не е по-ниска.  

„Взехме продукти на цена от 16,50 до 28,90 лв. Установи се, че в най-скъпия продукт водното съдържание надхвърля 50%. Когато е по-високо водното съдържание, има по-голяма възможност за развитие на бактерии и микотоксини”, каза Елена Иванова.

Само водното съдържание не е достатъчно, за да се докаже, че има нарушения при производството, подчерта д-р Иванов. Той допълни, че БАБХ и Министерството на земеделието и храните са абдикирали от този проблем, а пазарът е залят с вносни заготовки, етикетирани като кашкавал.

„В българския кашкавал трябва да има млечно-кисела закваска, а в това, което се продава – няма такава. Кашкавалът който знаем, е сравнително луксозна стока за българина и има голям натиск за сваляне на цените, което всъщност стимулира производството на ментета под най-различна форма”, обясни д-р Сергей Иванов.

Продуктите, които не са произведени по технологиите за кашкавал, но пак са от мляко, не са опасни, но нямат нужните качества, каза журналистът. Д-р Иванов допълни, че е важно какви са  другите съставки, тъй като съществува опцията да се сложат технологични добавки, които не е добре да се консумират. В кашкавала трябва да има млечно, подчерта експертът.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.