Тулев е проверил името на изпращача - Егор Сенянский

Фалшиви сигнали за бомби в училища вдигнаха службите у нас на крак. Стотици ученици в София, Варна и Бургас бяха евакуирани заради заплашителни имейли. 

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност, обясни в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS, че интернет предлага варианти за скриване на самоличността - VPN, proxy сървъри, анонимайзъри. "Те помагат на хакерите да се скрият и да извършват престъпления. Всяко едно престъпление оставя следа и е въпрос на внимание и проследимост да разрешиш пъзела. Най-вероятно извършителите на тези атаки са се скрили добре, но рано или късно ще бъдат намерени. Адресатите до един са публични мейл провайдъри, а не корпоративни мейл адреси. Уебсайтовете на училищата приличат на изработени по труд и техника, нямат защита или филтри и се получават такива мейли", коментира той. 

Киберексперт: Вероятно ученик от Бургас стои зад бомбените заплахи

По думите му прави впечатление, че авторът на вчерашните атаки се е подписал с Telegram канал. "Отворих го и видях, че е създаден на 26 март и се пише на английски. Има 7-8 публикации с бомбени заплахи към Македония, Гърция, Русия и България, като се посочват 4 града - София, Пловдив, Варна и Бургас. На мен не ми звучи сериозно, по-скоро е искал да тества реакцията. Първо защото твърди, че е поставил бомбени устройства във всички университети, а дори академичната общност не знае колко са те точно. Когато отправиш заплаха към толкова много институции в различни държави, не е сериозно", заяви експертът. 

Тулев е проверил името на изпращача - Егор Сенянский. Проучването го води до акаунт в Севастопол. "Въпросният човек е публикувал линк към социалния си акаунт в мрежата Вконтакте, а името му е forte valor - от латински "мога да избягам". Може да има руско-украинска нишка или македонска, но това са спекулации", посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.