Предупредителни кодове за опасно силен вятър бяха издадени за цялата страна

Предупредителни кодове за опасно силен вятър бяха издадени за цялата страна. На места поривите на вятъра надхвърляха 100 км/ч. Силните ветрове нанесоха и много щети по сгради и автомобили.

София

Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община са реагирали на седем сигнала за паднали клони и дървета. От Общината припомнят, че строителните филми, изпълнителите на обекти трябва да обезопасят строителните огради и скелета на съответните си обекти. Търговците трябва да проверят рекламно-информационните си елементи. На гражданите се препоръчва да бъдат внимателни при придвижването си и да обезопасят от незакрепени предмети тераси или прозорци. По-рано от Летище София съобщиха, че към момента няма отклонения в полетните разписания на аерогарата.

След бурята в Пловдив: Смачкани коли, изкоренени дървета и един пострадал (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пловдив 

Екипите на Регионална дирекция (РД) "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) Пловдив са реагирали на 64 сигнала за произшествия, свързани със силния вятър. Продължават да постъпват нови съобщения, по които работят повече от 30 пожарникари и спасители. За паднали дървета и клони върху автомобили и пътното платно, висящи ламарини, неукрепени билбордове и информационни табели са част от подадените сигнали. Най-много - 44, са сигналите за дървета, които са се стоварили върху паркирани автомобили.

Поради силния вятър и паднали дървета беше преустановено движението на влаковете в междугарието Пловдив – Филипово. То беше пренасочено през жп гара Скутаре. Имаше нарушения в графика, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура". Аварийни екипи на НКЖИ отстраниха повредите по контактната мрежа и малко след 14 часа движението беше възобновено.

Пак в Пловдив беше регистриран и единственият пострадал от опасните ветрове. Дърво падна върху 67-годишен мъж на ул. „Петър Шилев“ в район "Северен". Той се е движел по тротоара, когато върху него се стоварило голямо дърво и го затиснало.  Екип на "Спешна помощ" е извадил човека, който е бил с открита фрактура на единия крак и наранявания по главата и кръста. Пенсионерът отишъл до бензиностанция, за да пазарува и се връщал към дома си. „Първо беше неадекватен, даже не искаше да ходи в болница, пък кракът му счупен. Просто не знаеше какво се случило с него”, каза Илия Христов, който е станал очевидец на случилото се. На мястото е повикана линейка, която откарва мъжа в болница. Съпругата му е в шок и заяви, че ще търси отговорност от общината. „Ще ги съдя. Да се научат дърветата да ги изрязват, които са по-стари дървета. 2700 сега трябва да дам за операция. Питате ли откъде? Той е пенсионер, откъде да ги намери”, коментира Марияна Генчева.

Ураганният вятър с пориви над 100 километра в час изтръгна покрива на фуражния завод в Белозем. 400 квадратни метра метална конструкция е вдигната във въздуха и е летяла 50 метра. Със страшна сила се е стоварила върху склад за суровини и е пробила покрива му. 

От пожарната съветват гражданите да не паркират автомобилите си тази вечер под дървета, тъй като се очакват нови силни пориви на вятъра.

Ураганен вятър в Русе, поривите достигнаха 90 км/ч

Русе

До 86 км/час достига скоростта на вятъра в града. Обявено е щормово предупреждение до капитаните на кораби по река Дунав и пристанищата. Прогнозата е вятърът да отслабне привечер. Регионалният говорител на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева съобщи, че са получени сигнали за паднали дървета по пътища в областта. Засега няма данни за щети. От кметството в Русе информираха, че има паднало дърво на ул. "Борисова" в града, като екипи на общинското предприятие "Паркстрой" го отстраняват.

Ловеч

Получен е сигнал за паднала мазилка от страда на ул. „Цачо Шишков“. В цялата област са подадени няколко сигнала за повалени дървета от силния вятър. Отстраняват се паднали дървета на второкласния път Ловеч-Плевен, при разклона за село Баховица и на третокласния път Ловеч – Севлиево.

Предупредителни кодове за опасно силен вятър в цялата страна

Враца

Предупреждение за бурен вятър е постъпило и до Областна администрация Враца от Националния институт по метеорология и хидрология и от Метеорологичния център на Военновъздушните сили, съобщиха от администрацията. Кодът за областта е оранжев за вятър със скорост до 32 м/с. В тази връзка от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са дадени допълнителни указания до териториалните ѝ звена за повишаване готовността при възникване на извънредни ситуации, като за метеорологичната прогноза са уведомени и директорите на областните дирекции на МВР. От Областна администрация Враца призовават гражданите да се движат с повишено внимание на открито, поради опасност от падащи предмети.

Пазарджик

От снощи до тази сутрин екипите на пожарната в града са се отзовали на пет сигнала за възникнали инциденти в резултат на поривистия вятър, съобщи говорителят на ОДМВР Мирослав Стоянов. Той уточни, че е отстранено паднало дърво на пътя между селата Черногорово и Тополи дол, две дървета и клони от улици в Пазарджик, два са сигналите за надвиснали ламарини от сгради в областния град. Няма пострадали хора и нанесени сериозни материални щети, посочи още Стоянов.

Паднали дървета спряха движението на влаковете между Пловдив и Филипово

Търговище

Максималните пориви на вятъра в областта достигнаха 20 метра в секунда. Силният вятър е съборил дървета, има изпадали клони в различни части на областта. В община Търговище има сигнали за паднали дървета по пътя между селата Вардун-Черковна и Търговище-Лиляк. От ОД на МВР допълниха, че паднало дърво на пътя Търговище – Попово в района на село Дралфа временно е затруднявало движението. Паднала указателна табела е имало и на първокласния път София – Варна, при разклона за село Презвитер Козма.

Омуртаг

Временно прекъсване на електрозахранването в няколко села. Общинското ръководство е осъществило връзка с всички кметове, няма информация за сериозни поражения от вятъра, каза заместник-кметът Юнал Османов. В центъра на града вятърът е съборил голям бор, мястото е обезопасено, след спирането на вятъра ще започне разчистване на терена.

Велико Търново

Силният вятър във Велико Търново събори контролер на светофар на оживено кръстовище до голям супермаркет и три дървета. Получени са сигнали и за отронена мазилка на жилищни сгради, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Контролерът на светофара се е провесил на един от стълбовете, но не е паднал върху платното. Опасният елемент от светофарната уредба е отстранен. Три дървета са паднали на различни пътни участници – между селата Балван и Емен, по пътя към село Габровци и на панорамния път към Великотърновския университет. Няма пострадали хора, екипи на пожарната отстраняват дърветата.

Плевен

В областта екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) са реагирали на над десет сигнала за паднали клони и предмети на пътните платна. Няма постъпила информация за бедстващи хора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА