Коментар на Георги Лозанов и Светлозар Желев

Има две теми за вътрешен дебат между ПП и ГЕРБ - евроатлантическата ориентация и борбата с корупцията. По втория въпрос няма консенсус, той се разпада около мненията за това как трябва да се води борбата. Покрай корупцията може да изпуснат евроатлантическия консенсус, защото Радев работи за преориентация на България в геополитически план. Трябва да се говори за персони - ти не ставаш, ти ставаш - червените линии да минават през хора. Това каза за "Твоят ден" медийният експерт Георги Лозанов.

По думите му хибридната война, която се опитва да преориентира евроатлантическите общества по посока Кремъл, е пропаганда плюс корупция. "Андрешковско общество е това, на което корупцията не му се струва важно. ГЕРБ, ако се усети твърде притиснат от ПП и външнополитическите партньори, може да обърне собствената си политика", прогнозира той.

Ще се разберат ли ГЕРБ и ПП за експертен кабинет

Светлозар Желев, директор на Национален център на книгата, смята, че обединението около една единствена ос - евроатлантическата ориентация, не е най-важното. "Корупцията до голяма степен идва от русия - през икономическите интереси, от които както знаем, не зависят политическите партии, а намесени в корупцията са почти всички партии, управлявали до момента. Най-важният ни проблем е корупцията, оттук следват всички останали неща", сподели той. 

Според него антиевроатлантическата пропаганда в един момент започва да привлича повече вярващи в нея. "Българинът обаче няма вътрешно желание да напусне ЕС и НАТО", посочи Желев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook