На месечна база поскъпването е с половин процент

0,5% е инфлацията през март тази година сравнено с февруари, а на годишна база за март 2023 г. в сравнение с март 2022 г. е 14,0%. Това сочат данните на НСИ. През 2022 г. доходът средно на лице от домакинство нараства с 16,9%, за сметка на това годишните разходи са по-големи - 19,1%.

На този фон от бизнесът съветват държавата да приеме спешно бюджет и да се работи по инструменти за увеличаване на чуждестранните инвестиции.

Докато ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още разговарят за избора на председател и по приоритетното законодателство, тепърва предстои да се дискутира какво да се прави с Бюджет 2023. Бившият председател на Бюджетната комисия и настоящ депутат от „Продължаваме промяната” –„Демократична България” Георги Ганев пресмята, че няма време и трябва да се работи с проекта на служебния кабинет.

„Очевидно, че невнасянето на бюджета е много по-голямата трагедия, отколкото внасянето му, пък било то и от Министерски съвет, който не се ползва с някаква изрична парламентарна подкрепа. Според мен това трябваше да стане наесен, за да имаме някакъв бюджет - добър, лош, но бюджет, приет за тази година. Смятам за крайно наложително това да се направи и сега”, каза Георги Ганев,  „Продължаваме промяната” –„Демократична България”. 

От ГЕРБ-СДС са на мнение, че е по-добре редовен кабинет да изготви своя финансова рамка.

„Неколкократно сме заявявали, че бюджетът трябва да бъде функция на редовно правителство, за да могат вътре да бъдат заложени подобни политики, каквато е това. За да може да има устойчивост и предвидимост. И да има отговорност какво се случва, защото иначе са едни чиновнически аритметики, които не дават развитие на страната, просто преразпределят едни пари за харчене, което не е правилният вариант”, смята Христо Гаджев – ГЕРБ-СДС. 

Бизнесът отчита, че е необходима сериозна помощ от държавата, за да може да се привлекат чуждестранни инвестиции. Статистиката на БНБ показва ръст за миналата им година от 86%. Така те са 2,2 млрд. евро. У нас обаче все още липсват редица индустрии, каквито има в съседите ни.

„На първо време трябва да имаме и правителство, и разговори къде отива държавата и къде искаме България да бъде след 20 години. След по-дълъг период от време. И спрямо това ние да се борим кои инвеститори искаме да дойдат тук”, каза Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO. 

Затова и служебният кабинет работи активно за развитието на индустриалните зони, отчита министърът на иновациите Александър Пулев. Пред NOVA той съобщи, че се водят преговори с инвеститори в сферата на автомобилостроенето и при успех може да имаме скок на икономиката с 5 на сто.

„Инвеститорите досега в дългогодишните си преговори с нашата администрация не са видели единна визия, едно много силно послание и стратегия”, каза Александър Пулев – министър на иновациите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.