Някои са се отказали след като са заявили евакуация

Приключи окончателно евакуацията на българските граждани от Судан. Това обявиха от Министерството на външните работи. Прибраните наши сънародници са 34-ма.

Първоначално 31 наши сънародници са поискали да напуснат африканската страна, но с времето тяхната бройка е нараснала на 37. Впоследствие някои от тях са се отказали от евакуация.

Българка, евакуирана от Судан: Събудихме се от изстрелите, нямахме ток и вода цяла седмица

Заради влошената хигиенно-епидемиологична обстановка в Судан и фактът, че една от враждуващите групи е поела контрол над Националната лаборатория за обществено здраве в Хартум -Пристигащите българи на родна земя ще преминат и през преглед във ВМА.

За всеки един от нашите сънародници е бил избран най-безопасният маршрут за евакуация. „Повечето считат, че животът им е бил спасен по този начин”, коментира външният министър Николай Милков.

Трима българи са отказали да напуснат страната. „Една голяма част от българските граждани, които живеят в Судан, са в смесени бракове. Семействата са големи и някой трябваше да остане да се грижи за възрастните хора, които остават там”, каза Таня Димитрова.

В момент, когато текат преговорите за съставяне на кабинет, министър Николай Милков направи и отчет на свършеното дотук по време на мандата му. Той подчерта, че всеки опит за оптимизъм в отношенията между България и Северна Македония остава без покритие. Заяви, че е важно как ще бъде променена конституцията и гарантирани правата на македонските българи.

„Опитът ни да кажем, че това трябва да бъде извършено така, че да бъдат зачетени всички права на македонските българи, беше посрещнат на нож. Бяхме обвинени в намеса във вътрешните работи”, каза Милков.  

От първо лице: Разказ на българин за живота насред стрелбата и глада в Судан

Външният ни министър коментира и изказване на северномакедонския му колега Буяр Османи „Очакванията му са, че с избор на ново българско правителство вероятно отношенията между България и Северна Македония ще вземат друг обрат. Това е опит за противопоставяне на едно правителство на друго и надеждата, че някой ще направи ревизия на това, което две Народни събрания досега са потвърдили в свои декларации”, допълни Милков.

По думите му присъединяването на България в Шенген вече е в ръцете на парламента. „Това са Законът за отчетността на главния прокурор. Другият е за реформата на антикорупционния орган. Тези два закона трябва да бъдат приети от парламента и това би отворило пътя на нидерландската страна за положителна преценка”, счита Милков.

Така, ако всички условия бъдат изпълнени, е възможно страната ни да се присъедини към шенгенското пространство през есента.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook