Той е с две присъди, сега ще получи още 3 обвинения

Мъжът, който се барикадира в столичния квартал „Люлин”, директно ще влезе в затвора, за да излежи присъдите, които вече има. Това обясниха от прокуратурата. 

Административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова обясни, че Петър Колев е с влязла в сила присъда от 14 април 2020 г. за закана за убийство и хулиганство. Със същата присъда съдът е постановил да бъде въведена в изпълнение и още една по-стара от 2015 г., която е за притежание на наркотични вещества – кокаин. Общо е осъден на лишаване от свобода в размер на 3 г и 6 месеца.

Задържаният в „Люлин” – издирван заради присъда за закана за убийство

Петър Колев е обявен за общодържавно издирване през лятото на 2020 г. след това е издадена и европейска заповед за арест и директно е обявен за издирване от Интерпол.

„На 23 април тази година след като е шофирал, не е подал мигач, след излизане от тунела на „Люлин”. Полицаите се опитали да го спрат, но той не се е подчинил, а избягал. Малко след това ударил таксиметров автомобил, в който се опитвал да се качи пешеходец", обясни Зартова.


Катастрофата е станала в квартал „Борово", уточни директорът на СДВР комисар Калоян Милтенов. 

„Нанесена е телесна повреда на пешеходеца, в момента той е в болница, в тежко състояние и с опасност да изгуби единия си крак”, обясни Зартова.

Започва разследване на катастрофата и полицията стига до лицето, което е вписано в документа за технически преглед на автомобила. Той е задържан за 24 часа и разпитан като свидетел. Казал, че не е управлявал автомобила на въпросната дата, а зад волана е бил неговия вуйчо – обвиняемият Петър Колев.

Барикадиралият се в „Люлин”: Как се стигна до ареста му

Оттам разследващите стигат и до адреса, на който Колев пребивава. След като полицията отива да го потърси, се стига до барикадирането.

„Постъпи оперативна информация, че лицето е въоръжено и опасно при задържане. Затова се наложи използването на специализирания отряд за борба с тероризма”, обясни Милтенов.

След около 2 часа преговори обаче мъжът се е предал.

„Лицето е живяло на множество адреси в София, като наемател. Жилищата са наемани от майка му”, каза Милтенов, обяснявайки защо досега не е бил намерен.  

Вече са му повдигнати обвинения за 3 престъпления - за причиняване на ПТП с пострадало лице, неизпълнение на полицейско разпореждане, държане на огнестрелно оръжие без съответно разрешително.

„Към момента няма необходимост и няма да бъде задържан с прокурорско разпореждане на 72 ч, тъй като още днес ще бъде приведен в затвора, за да излежи присъдата си”, обясни Зартова.

Според държавното обвинение Колев е имал 2 пистолета Glock  – единият е незаконно регистриран, а другият не е регистриран на негово име.

Заканата за убийство, по която е осъден, е отправена срещу клиент на заведение в София. Става въпрос за жена, обясниха още от прокуратурата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.