Сърбия почита паметта на деветте жертви в ОУ "Владислав Рибникар"

Сърбия потъна в траур след стрелбата в основно училище в Белград. От утре до неделя страната почита паметта на деветте жертви в основно училище "Владислав Рибникар". Следобедните часове в училищата в Белград бяха отменени. А в утрешния ден заниманията ще започнат с минута мълчание. Екип от психолози работят с 13-годишните ученици, станали свидетели на хладнокръвната стрелба от техен съученик. Подобна помощ ще бъде оказана на служителите в училището и на родителите на учениците.

Вече са излезли резултатите от тестовете за наркотици на 13-годишният Коста Кечманович, който застреля съучениците си и охранител в учебното заведение, и те са отрицателни. разследването продължава. Известно е, че момчето само е позвънило в полицията след стрелбата и е казало: „Аз съм психопат, който трябва да се успокои”. Той е имал и предварително подготвен списък с имената на децата, които искало да ликвидира. Кървавото събитие е планирано преди месец.

СТРЕЛБА В УЧИЛИЩЕ В БЕЛГРАД: Седмокласник уби 8 деца и охранител (ВИДЕО+СНИМКИ)

Часове след невижданата трагедия хиляди се събраха пред училище "Владислав Рибникар" в центъра на Белград. А знаците на съпричастност към съдбата на убитите деца и техните семейства бяха - стотици свещи, цветя и детски играчки.

„Като майка, като баба, като учител, който от 37 години работи в училище, съм потресена и изненадана. Всъщност не съм чак толкова изненадана, защото цялата тази липса на култура не води до нищо по-добро”, сподели учителката Лидия Булатович.

И днес хиляди продължиха да идват пред училището. Сили да дойдат намериха и тези, за които това е най-трудно - родители на загиналите деца.

Трагедията в Белград: Ходил ли е 13-годишният ученик на стрелбища с баща си

„Почувствах се длъжен да подкрепя близките, защото имам брат на възрастта на загиналите. Мога само да предполагам какво изпитват те в този момент”, заяви ученикът Вук.

Официалното разследване е в ход и се проверяват всички версии защо ученикът е влязъл да убива в училището си. Президентът на Сърбия обяви, че отговорността за трагедията е споделена.

„Сърбия е обединена от скръб, която е толкова голяма, че не помним по-дълбока. Когато сме обединени в скръб, трябва да търсим причините и отговорността сред всички нас. Да търсим решения, за да не се случи никога повече нещо подобно - колкото и непредвидимо и неочаквано да е то”, подчерта сръбският президент Александър Вучич.

„Реакцията на правителството е нещо, което не искам да коментирам, защото накрая ще използвам много груби думи. Изключително много съжалявам и тъгувам за родителите, семействата и приятелите на загиналите деца”, посочи и Зоран Живкович, бивш премиер на Сърбия.

„Аз съм психопат, който трябва да се успокои”: 13-годишният стрелец към полицията

Според една от версиите момчето искало да отмъсти на своите съученици, защото му се подигравали, че заеква. „ Някои твърдят, че е било малтретирано от своите съученици. Искало е да се прехвърли в друг клас. Във всеки случай става въпрос за едно умно момче”, подчерта Ели Юрукова, кореспондент на БГНЕС в Сърбия.

Според друга версия - търсил сметка и на учителката по история, която му писала три двойки. Случаят повдигна въпроса колко от оръжията, които са били налични в бивша Югославия, сега може да се намерят в домовете на обикновените сръбски семейства.

Сърбия обяви 3-дневен траур в памет на загиналите при стрелба в училище

„Проверка на лицензите на издадени оръжия и начинът, по който се съхраняват. Има отправен призив от страна на МВР всички, които имат оръжие, да направят необходимо за тяхното съхраняване”, заяви Петко Дойков, посланик на България в Република Сърбия.

Новината за трагедията обиколи новинарските емисии по света. Шокът от преживяното ще се помни още дълго в Сърбия. С надеждата, че подобна трагедия никога няма да се повтаря.

„Родителите, образователната система, обществото, ценностите, на които сме изложени чрез интернет, който всички използваме. Никой от нас не се замисля как се развиваме, в каква посока изграждаме идентичността си - особено на 14 години”, категоричен е Урош Тасич, жител на Белград.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.