Как се стигна до смъртоносната стрелба в училище в Сърбия

Трагедията в училище в Белград взе най-малко девет жертви. Седмокласник застреля осем деца и един възрастен. Извършителят е роден през 2009 г. За Коста Кечманович стана ясно, че е отличник. При подготовката на престъплението той дори си направил списък с имената на децата, които искал да ликвидира.

По последна информация стрелецът е на 13 години, а не на 14, както първоначално се смяташе. По тази причина не може да бъде подведен под наказателна отговорност и вероятно ще бъде настанен в психиатрия.

УБИЙСТВА ПО СПИСЪК: 13-годишен отличник застреля 8 деца и охранител в училище в Белград (ВИДЕО+СНИМКИ)

Квартал „Врачар” в сърцето на Белград. Елитното училище „Владислав Рибник” е мястото, на което се случи безпрецедентната трагедия. Осем ученици и охранител бяха убити от ученика в седми клас.

„Първото, което си помислих, беше, че някой хвърля пиратки в коридора на училището и няма от какво да се притеснявам. След това обаче видях как охранителят пада на пода. Не мислех, че са го застреляли. Слязох долу, тичах и казах на учителка, че горе се стреля. Всички заедно се скрихме и чакахме. Чуваха се изстрели”, разказа ученичка.

Настаняват в психиатрична клиника ученика, обвинен за стрелбата в училище в Белград

„Не можете да си представите. Дъщеря ми е видяла как човекът пада и как друг стреля по него. Помислила е, че ще тръгне след нея”, каза Астрид Мелани, майка на оцелялото дете.

При кървавата стрелба са ранени шест деца и учителка. „Много трудна операция. Едно от децата е с тежки мозъчни увреждания, има опасност за живота му. В момента е в интензивно отделение в много тежко състояние”, коментира директорът на детска клиника в Сърбия д-р Синиша Джукич.

„Единият от учениците беше докаран в критично състояние. Първо беше в реанимация, а веднага след това го взехме на операция. Раните му са в областта на врата и гърдите. Другото дете беше прието с огнестрелни рани под коляното. Сред простреляните има и момиче, което е с рани в стомаха и двете ръце. Хоспитализираната учителка е с огнестрелни рани в областта на корема и двете длани”, поясни началникът на Спешно отделение в Белград Милика Ашанин.

Вълна от съпричастност след стрелбата в белградско училище

Сърбия обяви тридневен траур от петък. За подробностите за кървавото събитие говори началникът на полицията, който заяви, че извършителят е планирал всичко. Мотивът му все още не е ясен.

„Извадил е пистолета от раницата и е стрелял по охраната. След това го е насочил към невинните ученици, които са седели на столовете си. Стрелял е и е отнел живота на две деца. После е тръгнал към кабинета по история, влязъл е и стрелял по учителката и останалите ученици. Излязъл е от класната стая, отишъл е в двора на училището и се е обадил на полицията. След това беше арестуван”, обясни началникът на полицията в Белград Веселин Милич.

В памет на жертвите на стрелбата: Цветя и свещи пред училището в Белград (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той добави, че кървавото събитие е планувано преди месец. „Призна си, че всичко е планирано. Имал е списък с имената на децата, които е искал да ликвидира”, уточни Милич.

Министърът на образованието заяви, че трябва да се направи всичко възможно, за да се помогне на преживелите трагедията.

„Не можем да си представим как са се почувствали децата, които са станали свидетели на случилото се и какъв страх са изпитали охранителят и учителката, които са се постарали да защитят най-ценното за тях - децата”, коментира Бранко Ружич.

Сърбия обяви 3-дневен траур в памет на загиналите при стрелба в училище

„В своя 40-годишен опит в здравеопазването съм видяла какво ли не - и като лекар, но преди всичко като човек. Това, което ни остава, е да пожелаем бързо възстановяване на децата и  учителката”, добави министърът на здравеопазването Даница Груичич.

В раницата на непълнолетния убиец полицията е открила четири коктейла „Молотов” и два пистолета. Те са собственост на баща му, който имал разрешително. 13-годишният ги взел от семейния сейф.

„По непотвърдена засега информация той е ходил с баща си на стрелбища и се е учил да стреля. Какво да кажа... Редно ли е едно 13-годишно дете да се занимава с такива неща?”, запита вътрешният министър Братислав Гашич.


Кореспондентът на БГНЕС в Белград Ели Юрукова също сподели информацията, че бащата е водил момчето три-четири пъти да се учи да стреля с пистолет. Двамата ходели и на лов. „Но дали само бащата е виновен? Или и цялото общество, което не е видяло психическото разстройство на детето?”, попита тя.

Заради случая сръбският президент Александър Вучич предлага въвеждането на мораториум върху издаването и носенето на оръжия. Започва и ревизия на всички издадени разрешителни.

„Оръжията са много голям проблем в Сърбия. Държавата обаче има добър закон за носенето на оръжия. Белградският център за политика твърди, че гражданите разполагат с девет пъти повече оръжие от армията и полицията”, коментира още кореспондентът на БГНЕС.


Младежът, чийто родители са лекари, вероятно ще бъде въдворен в психиатрия, а баща му ще бъде съден.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.