Церемонията ще се състои в събота

След броени дни Чарлз III ще бъде коронясан за крал на Великобритания. Лондон вече е обзет от предстартова треска в навечерието на събитието. Ликът на Чарлз III е навсякъде. Местните и туристите се готвят за церемонията, на която той официално ще стане не само крал, но и глава на британската общност.

Градинско парти в Бъкингамския дворец по повод коронацията на Чарлз III (ВИДЕО+СНИМКИ)

Под името операция „Златно кълбо” всичко е планирано до секунда. Церемонията ще се проведе в Уестминстърското абатство. Там са били коронясани крале и кралици в продължение на 900 години. Чарлз III встъпва в длъжност на 73-годишна възраст, което го прави по-възрастен от всички британски монарси преди него.

Церемонията по коронясването му ще бъде по-скромна версия на тази, организирана за майка му – кралица Елизабет II. Целта – да се пестят средства на данъкоплатците. Съпругата на Чарлз III пък няма да получи нова корона, а ще получи тази на кралица Мери.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Кралят - Коронацията на Чарлз III - следете на живо в специалното студио на NOVA в събота, веднага след обедната емисия новини. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАЦИЯТА НА КРАЛЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.