Оказва се обаче трудоемко, защото ценните цветчета се берат на ръка

Шафранът е най-скъпата подправка в света. Най-големият производител е Иран, където добивът понякога дори надхвърля 400 тона годишно. Въпреки традиционно високите цени на международните пазари, се оказва, че производството не достига.

Васил Чиков не бил впечатлен от високата цена, когато започнал да отглежда шафран. Искал да посади нещо в наследствените земи, но то да не е традиционно. Най-екзотичен и интересен му се сторил шафранът.

„Не бяхме сигурни какво ще се получи и какво ще изникне от земята. С вълнение започнахме да очакваме първата реколта”, казва Васил.

Сега семейството отглежда културата на площ от десет декара. Оказва се трудоемко, защото ценните цветчета се берат на ръка. Цените на подправката на световните пазари са високи, дори има дефицит. У нас е по-евтино и се продава трудно.

„Цената, която циркулира в социалните мрежи, е около 20 лв. на грам или 20 000 лв. на килограм. Като производители ние не сме постигали такива цени”, посочи Васил. Затова семейството му започнало да влага шафрана в козметични продукти.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.