Оливер Вархеи нарече това „сериозно решение”

"Категорично осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев на 6 май в Северна Македония. Това е безпрецедентно и неприемливо. Това написа лидерът на ЕНП Манфред Вебер в профила си в Twitter.

Македонското МВнР за евродепутата Ковачев: Не отговаря на условията за влизане в РСМ

"Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Темата ще бъде повдигната днес на пленарно заседание на ЕП този следобед", допълни той.

 

Казуса коментира в Twitter и комисарят по въпросите на съседството и разширяването в ЕС Оливер Вархеи. По думите му недопускането на територията на РС Македония на член на европейския парламент е „сериозно решение”. Поради тази причина, пише още Вархеи, от ЕС са изисквали правителството на РСМ незабавно да изясни ситуацията.

С остра позиция по случая излезе и българското Външно министерство, което заяви, че подобни действия оказват негативно влияние върху добросъседските ни отношения. Днес случаят стана предмет на обсъждане и в пленарната зала на Европарламента. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.