Това е първи ход на правителството да се справи с последиците от „свръхтуризма“ в периода след пандемията

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че е дошло времето да се въведат ограничения върху круизните кораби, посещаващи най-популярните острови в Гърция. Това е първи ход на правителството да се справи с последиците от „свръхтуризма“ в периода след пандемията, предава Bloomberg.

„Мисля, че ще го направим следващата година“, заяви Мицотакис в интервю относно решението за налагане на таван върху посещенията на круизни кораби. Новите правила може да ограничат общия брой на местата за кораби или да въведат процес на наддаване за слотове, допълни той.

Туризмът съставлява около една четвърт от брутния вътрешен продукт и в ерата след Covid страната подобри рекорди за посещения на туристи и направени разходи от тях.

Гърция е посрещнала 32,7 млн. туристи през 2023 г., с 18% повече спрямо предишната година, а през първото тримесечие на 2024 г. броят на посетителите нарасна с близо 25%. Круизните кораби са генерирали приходи от 847,4 млн. евро миналата година, над два пъти повече в сравнение с 2022 г.

Макар че решението на премиера може да предизвика тревога в индустрията, новите ограничения вероятно няма да се превърнат в сериозна пречка за масовия туристически сектор, тъй като корабите продължават да посещават повечето острови и много круизни кораби се намира в Пирея, близо до Атина.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase