Какво гласи нова теория

Твърдение за направено откритие за най-известната картината на Леонардо да Винчи предизвика спорове в Италия. Наскоро учен обяви, че зад рамото на Мона Лиза не е мостът „Буриано”, а друго съоръжение в Тоскана - разрушеният мост „Ромито”.

Според новата теория компютърна възстановка на големината и формата на арките показвала, че на картината е изобразен именно мостът край градчето Латерина. Не е ясно дали това е така, но жителите на района вече спорят. Някои намират логика в новата теория. Други смятат, че въпросът е решен отдавна.

„След като зад теорията, че зад Мона Лиза е мостът „Буриано” стоят някои от най-големите световни експерти по творчеството на Леонардо и преди години са доказали това научно, сега да се твърди, че това не е така - не знам дали е по-скоро смешно, или тъжно”, каза Клаудио.

„Този известен учен от Калифорнийския университет едва ли говори празни приказки. Преди два дни имаше международен симпозиум на известни изследователи. Те също казаха, че всъщност е мостът „Ромито”, смята Гуалберто.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.