Вижте любопитни факти за кралицата на тъканите вижте във видеото

До 19 век френският град Лион е смятан за център на производството на коприна в Европа. Днес там има само няколко фабрики за тъкане на деликатния плат. 

Екипът на „Дойче веле” ни среща със Синорино Леонардо, който управлява малък развъдник за гъсеници от копринен молец. Те влизат в производството, защото техните пашкули са в основата на кралицата на тъканите. За да се навие пашкулът на макара, първо се поставя в гореща вода и след това се получава копринен конец. Той е дълъг средно един километър. За направата на един килограм коприна обаче са необходими от 5000 до 7000 пашкула.

Кои са най-красивите парковете с лалета в Нидерландия (ВИДЕО)

От 1890 г. насам семейството на Леонардо е специализирано в продажбата на копринени изделия. То проектира произведения и ги прави от кадифе и коприна като използва старите дизайни като модел. Според Леонардо това е възможно само в Лион, защото само там има станове, дизайн и квалифицирана работна ръка.

В периода между 16 и 17 век френският град е известен в цял свят като копринен мегаполис. В града работят повече от 30 хиляди тъкачи на коприна. Днес се произвеждат основно платове за висша мода или се възпроизвеждат по-стари шаблони. Тъкането се извършва машинно, тъй като клиентите искат тъканите да се изработват много по-бързо.

В архива на семейният бизнес на Фабриката „Прел”, основана през 1752 г., се съхраняват книги за поръчки на повече от 250 години, с мостри от плат и шаблони за дизайн. Благодарение на тези образци фабриката успява да възпроизведе копринени тъкани за реставрацията на императорските кутии на парижката опера „Гарние”. Оригиналът е от 1874 година. За царската резиденция в Санкт Петербург пък претъкали жълтата дамаска от коприна за Лионската зала.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.