На острова обмислят дали да не бъде въведен туристически данък

Докато у нас все още се подготвяме за пика на туристическия сезон, в други части на света той вече настъпи. Такъв пример е остров Бали - място, привличащо милиони туристи от цял свят всяка година.

На острова обаче се водят и засилени дискусии дали да не бъде въведен туристически данък. Все още обаче по въпроса няма конкретно решение. И сега туристите плащат такса, тъй като още при слизането от самолета първото гише е за задължителна покупка на туристическа виза, която струва около 32 евро на човек.

След още малко бюрокрация на летището попадате в Бали. Той е известен като „островът на хилядата храма”, земя на планини и вулкани, срещащи океана и порта към самия теб. Индонезия има най-голямото мюсюлманско население в света - 191 милиона души, но остров Бали е изключение и дом на хиндуистко мнозинство. Именно хората и уважението, с което се отнасят помежду си, към природата и боговете правят Бали толкова специално място.

Дубай: Град с минало и бъдеще (ВИДЕО)

Островът на Боговете ще ви покаже своя многолик образ, докато се наслаждавате на танци, разказващи древни истории, храмове, зад чиито врати чакат боговете, безкрайни оризови плантации и чудеса, които само природата може да сътвори.

Храмовете на Бали са свещени места, на които не можете да влезете просто така. Задължителен е шал, който да покрие краката ви. А преди да влезете в храма, трябва да оставите всичко лошо отвън. „Наричаме на балийски този монумент „алин-алин“. Ако балийците, отправяйки се към храма носят лош дух в себе си, този монумент може да го спре. Лошият дух не може да продължи към храма”, обяснява ни Деуа Маде Путера, който е местен гид. Зад затворената порта на храма са единствено боговете. „Наричаме тази порта „Тандин Курум“. Когато има церемония в този храм, портата трябва да бъде отворена. По време на церемонията боговете излизат от храма”, продължава историята си Деуа.

На острова освен големите храмове, се намират и по-малки. Всяко семейство и дори всеки хотел притежават свой собствен храм, което е и най-свещеното място в дома на балийците. А любовта, уважението и благодарността към висшите сили се засвидетелстват постоянно с малки дарове, оставени навсякъде. За направата на покрива на оригиналните балийски къщи се използва трева.

Разходка из забележителностите на Дубай - перлата в сърцето на ОАЕ (ВИДЕО)

В Индонезия оризът е основната храна. На остров Бали той не е просто растение, а символ на богинята на плодородието. Оризовите полета се напояват с помощта на сложни системи от канали, които са признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Около 72 процента от хората на Бали се занимават с отглеждането на ориз. Работата е тежка, защото на острова не използват машини.

Въпреки 14-те милиона туристи, посещаващи годишно Бали, островът не губи своя чар. Това е земя на древна култура и вярвания, които попивате от дима на ароматните пръчици, от музиката на традиционните инструменти, както и от вярата на местните, че балансът в света се крепи между добро и зло, черно и бяло.

Дубай – истински оазис в сърцето на пустинята (ВИДЕО)

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook