Червена боя беше хвърлена по сградата по време на протеста, наречен „Поход за мир”

Остри реакции след вандалската проява срещу сградата на Европейската комисия в София. Европредставителството беше залято с червена боя в неделя, по време на протест, наречен „Поход на мира”. В него се включиха представители и привърженици и на партия „Възраждане”.

Реакции дойдоха, както от Европа, така и от политически партии у нас. Актът на българските протестиращи получи критиката на председателя на Европарламента. В пост в Twitter Роберта Мeцола пише, че осъжда този вандалски акт и допълва, че въпреки всичко подкрепата на Европа за Украйна ще става все по-силна. Външното ни министерство също се обяви против тези действия.

Активисти на "Възраждане" заляха с червена боя сградата на ЕК у нас (ВИДЕО)

Темата влезе и в дневния ред на политиците, а лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов обяви, че не вижда нищо нередно в заливането с боя и че подобни неща се случват в редица европейски градове.

 

Ден след атаката срещу представителството на ЕК в София, започна почистването на сградата. Докато работници опитваха да отмият червените петна, ръководителят на представителството на Комисията в София призова властите да не подминават с лека ръка случая. „Аз дори не го наричам инцидент, защото то не се случва за пръв път. Право на протест имат всички граждани в Европа, за разлика от тези в Русия и други тоталитарни режими. Това, което се представя като мирен протест, всъщност са едни вандалски прояви”, коментира Цветан Кюланов.

Критики отправиха и политици. С пост в социалните мрежи Бойко Борисов определи като „изключтелно тревожно”, че тази проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България. С обща позиция от коалицията ПП-ДБ  осъдиха поругаването на Дома на Европа  и подчертаха, че в български градове са се провели „срамни демонстрации с руски знамена, които са политизирани, заради участието на партия „Възраждане“.

Костадин Костадинов отговори. „Аз го разбирам като похвала за изразената гражданска позиция. Няма как да приемем каквото и да е чуждо влияние, пък всичките тези изявления от вчера бяха апотеоз на лицемерието – крадецът вика „Дръжте крадеца”. С вчерашната акция ние им показахме, че българските граждани вече се еманципират, показахме, че няма да бъдем контролирани отвън и това нещо влудява марионетките”, каза Костадинов.

Почистването на сградата на Дома на Европа ще продължи два дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.