Вижте какво съветват специалистите

Честа причина за недоспиване е така нареченият социален джет лаг. За него се говори, когато някой живее срещу вътрешния си часовник и става много по-рано, отколкото тялото му иска или остава буден по-дълго. Работата на смени също изкарва вътрешния часовник от ритъм, както и честите полети, свързани със смени на часови зони.

Родителите на малки деца също имат неспокойни нощи. На бебето му трябват месеци да намери своя ритъм. Хроничната липса на сън влияе и върху отношенията между майката и бащата.

Как да помогнем на детето да заспива по-лесно (ВИДЕО)

Екипът на предаването „В добра форма” на „Дойче веле” ни запознава с Ким Борбе, която предлага помощ за изграждане на правилен режим на родители и бебета. Тя самата е майка. Първото, което кара семействата да направят, е да попълнят 5-дневен дневник на съня. Това дава на Ким обща представа за случващото се.

Първото, което гледа Ким, е колко часа спи бебето през деня и през нощта и как се храни. Малките деца правят асоциации между съня и различни други фактори, като например хващането на ръката на мама, носенето или кърменето. Бебетата свикват с тези обстоятелства дотолкова, че когато се събудят след около 45 минути, се нуждаят от тях. Това им вдъхва сигурност и им помага да заспят отново.

Ким е категорична, че добрият нощен сън е изключително важен за развитието на бебетата. Така например рискът от падане при едно недоспало дете е много по-голям в сравнение с този при отпочиналото.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.