След кратка среща с държавния глава, кандидат-премиерът каза, че очаква указът да бъде издаден още днес или най-късно утре сутринта

Номинираният за премиер от "Продължаваме промяната - Демократична България" акад. Николай Денков върна изпълнен втория мандат за съставяне на правителство. Той връчи на президента Румен Радев папката със състав на кабинет. 

"Връщам проект за състав на МС. Очакваме да бъде гласуван в парламента, ако съберем мнозинство. Всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да се развива държавата в полза на хората", заяви акад. Денков. 

„България има нужда от институции и политици, които реално да работят за интересите на страната, за сигурност, за справедливост и срещу корупцията, както очакват всички почтени български граждани; институции, които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската интеграция. Бъдете сигурни, че в най-скоро време ще издам указ, за да внеса Вашето предложение в Народното събрание, където да бъде гласувано по съвест от народните избраници”, увери президентът Румен Радев.

След кратка среща с държавния глава, кандидат-премиерът каза, че очаква указът да бъде издаден още днес или най-късно утре сутринта. И изрази надежда, че евентуалното ново правителство „ще влезе в нормален работен режим с президента”. 

„Важно е да се направи спокоен, плавен преход във властта. Служебните и новите министри трябва да седнат заедно, да си предадат необходимата информация, да си кажат какви са приоритетите и проблемите в дадената сфера”, каза Денков.

Той добави, че „не вижда от какво хората може да бъдат недоволни”, след като политиците правели всичко възможно нормализиране на обстановката след пет предсрочни вота и с много компромиси от всички страни.

Кандидат-премиерът коментира и изготвянето на нов бюджет като подчерта, че той трябва да бъде направен професионално, а не да е в резултат от политически предпочитания.

Ето и пълния списък с имената на министрите: 

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца 

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Асен Василев – министър на финансите. Той е съпредседател на ПП и бивш ресорен министър в кабинета „Петков”. 

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната. Той е бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета „Петков”. 

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите. Той е бивш служебен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е депутат от ПП и бивш зам.-министър.

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той собственик на месопреработвателната компания „Тандем”.

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Атанас Славов – министър на правосъдието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията. Той е бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество „Хели Мед Сървиз”.

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването. Той е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Зарица Динкова – министър на туризма. Тя е от „Зелено движение”. 

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Илиев е автомобилен състезател. 

Ако президентът Радев издаде указ днес, то новият кабинет ще бъде гласуван още утре на извънредно заседание в НС. Това обяви председателят на парламента Росен Желязков. Той заяви, че двете формации имат необходимото мнозинство и е оптимист, че редовно правителство ще има.

Засега е ясно, че 132 депутати ще подкрепят кабинета – от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. ДПС все още не са взели решение, а останалите партии са против.

Връщането на мандата стана на фона на протест пред президентството на Коалиция „Левицата”. стигна се и до напрежение при пристигането на съпредседателите на ПП и ДБ. Един от протестиращите се опита да стигне до Кирил Петков, но беше спрян от полицията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.