Коментар на Красимир Кънев и Александър Симов

Що е то Истанбулска конвенция и имат ли основание страховете на голяма част от обществото ни, че прилагането ѝ неминуемо ще ни доведе до признаване на така наречения трети пол, гей браковете и дори ще бъде основание децата ни да изучават травестизъм в час? В годината, в която Конституционния съд обяви Конвенцията за противоречаща на основния ни закон, жена във Варна беше пребита до смърт от съпруга си при превърналото се в системно домашно насилие за нея.

За жалост примери като този у нас са стотици, а поддръжниците на Конвенцията са категорични, че нейната основна задача е именно защитата от насилието над жени. Заблудено ли е обществото ни или страховете ни от Конвенцията са основателни дни, след като Европарламентът гласува с огромно мнозинство тя да се прилага в общността.

„Още през 2018 година, когато този документ се появи и стана публичен, нямаше как да не направи впечатление, че чрез тази Конвенция в българското законодателство се вкарва някакво много странно понятие, наречено „социален пол”. Защитниците казваха, че това е някакъв грешен и нелеп превод на термина „джендър”, който не съществува в българския език. Но е факт, че страховете на българското общество не бяха адресирани както трябва. Но впоследствие Конституционния съд обяви Конвенцията за противоконституционна. Защо събираме подписи за референдум срещу налагането на джендър идеологията в училищата? Защото виждаме някакъв системен,  последователен опит тази Конвенция по някакъв подмолен начин да бъде вкаран в училищата”, заяви Александър Симов, БСП.

„Нека да сме наясно, че тази Конвенция няма нищо общо с хомосексуални бракове, нито с трети пол, нито с джендър идеология, каквато изобщо не съществува. Това са митове за този документ”, подчерта Красимир Кънев, Български хелзинкски комитет.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.