На дневен ред отново е темата за промените в Конституцията

Депутатите останаха пестеливи в коментарите си за избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. Но ще трябва да решат могат ли да направят съдебна реформа с промяна в Конституцията, още преди избора на нов главен прокурор, или обвинител номер едно ще бъде избран и ще работи по същите правила. Според ПП-ДБ е задължителна първо реформата, но от ГЕРБ-СДС смятат, че няма да има достатъчно време, затова следващата стъпка е избор на нов състав на ВСС.

Освобождаването на главния прокурор Иван Гешев накара част от депутатите да се забързат по темата за конституционна реформа.

„Освобождаването на Гешев е една добра новина „на трупчета”. Тя може да стане добра новина, но това зависи от всички нас. Длъжни сме пред своите избиратели да произведем сериозен резултат, изразен в променена Конституция, променена структура на органите на управление на съдебната власт”, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов от парламентарната трибуна.

Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ длъжността главен прокурор

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напомни, че партията му е представила проект за промени в Конституцията преди повече от година, но всичко все още били в полето на говоренето.

БСП от своя страна вече заявиха, че няма да участват в разговори за промени в Конституцията, без да видят конкретни предложения.

„Конституция ли ще правите? Та, вие не можете елементарен въпрос дс решите помежду си! Правителство на омертата, страха и имунитетите”, каза председателят на социалистите Корнелия Нинова.


Според председателя на правната комисия Стою Стоев процедурата по избор на нов главен прокурор ще отнеме около 2-3 месеца. По думите му стъпките са ясни, а парламентът не може да се меси в работата на ВСС, но може да направи реформа.

„С последните изменения в НПК, НС реши,  че трябва да има изцяло нов избор на членовете на ВСС, които да изберат нов главен прокурор. Конституционните промени са в ход, но за тях трябва време и на този етап трябва да бъде започната и проведена процедурата за избор на ВСС. Дотогава заместник ще изпълнява функциите”, заяви Рая Назарян от ГЕРБ.

ИТН казват, че още не са получили покана за разговори по конституционните въпроси.

„Не това е съдебната реформа. И ПП, и ДБ се вкараха в този капан, защото вързаха съдебната реформа със смяната на главния прокурор. Сега би трябвало да празнуват, че са извършили съдебна реформа, а всъщност цялата прокуратура има нужда от преструктуриране”, коментира председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

ВСИЧКО ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.