Вижте какво показват резултатите от изследванията

Продължава мониторингът на Черно море заради разрушения язовир „Нова Каховка” в Украйна. Наблюдение и изследване на морската вода се прави ежедневно.

На този етап експертите и учените са категорични - морската вода в Черно море е чиста. Въпреки това продължава мониторингът и обследването на българската акватория с цел да се установи дали замърсяването може да достигне български води. Всички институции уверяват, че са в непрекъсната комуникация, а мониторинг се извършва буквално ежедневно.
Според учените замърсяването след разрушаването на украинския язовир все още е на локално ниво.

“Петното от замърсители се е разпространило преди всичко в акваторията на Украйна и в малка част от акваторията на Румъния. Докато евентуално част от тези води със съдържащите се замърсители достигнат до нашите акватории на Черно море - най-вероятно концентрациите ще бъдат толкова ниски, че могат да бъдат и в рамките на пределно допустимите”, посочва доц. Николай Вълчев, директор на Институт по океанология към БАН.

А резултатите от пробите на морската вода са оптимистични.Не съществува опасност за хората, решили да почиват на родното Черноморие, след инцидента с украинския язовир "Нова Каховка".  Това заяви в ефира на „Събуди се” експертът от РЗИ-Варна д-р Веселина Божилова.  

„Последните проби, които са взети на 12 юни, показват, че не съществува опасност за живота и здравето на къпещите се. Това са проби на морската вода, които са взети от плажовете във Варна”, посочи тя. 

А за още по-прецизно обследване центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висшето военноморско училище, наблюдава процесите детайлно, като създава ежедневни модели. 

Според флотилен адмирал Боян Медникаров - началник на ВВМУ "Никола Вапцаров" тези модели се правят с 8-10 дневна прогноза. А всеки ден постъпват нови данни и се модифицира моделът.

"Данните, които се получават се обработват изпращат се в координационния център на МОСВ и на всички заинтересовани министри. Няма тенденция за придвижване на водните маси на юг в актуалната прогноза", споделя той.

През последните дни обаче информацията за замърсяване на родното Черноморие притесни туроператорите.

По думите на Иван Грошев - председател на Асоциацията на инкаминг агенциите вече се използва правилната комуникация, правилен PR спрямо външните пазари- казват превантивно, че тук няма нещо, което да притеснява туристите.

А министърът на туризма определи появилата се информация като атака срещу бизнеса.

"Това е очевадно. Мисля, че мерки ще бъдат взети и трябва да бъдат взети. И мисля, че всички ние не трябва по никакъв начин да позволим тези атаки срещу българския туристически бизнес и всички ние носим отговорност да не позволим те да се развиват", заяви Зорница Динкова.

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.