Коментар на Татяна Жилова и Ивайло Дерменджиев

Борислав Сарафов беше избран за поста главен прокурор по същия начин, по който  г-н Гешев – бързо, без да се обсъждат други кандидатури, без да се излагат аргументирани мотиви. Това коментира в ефира на "Здравей, България" председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова. По думите ѝ това не може да не остави този привкус, че имаме нова порция от същото.

"Неясен остана мотивът защо това стана толкова бързо и защо се избра точно този кандидат, който започна цялата процедура", посочи Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

Съюзът на съдиите в България - с остра позиция срещу Борислав Сарафов

"В нашата обществена и политическа реалност временните неща са много трайни, още повече, че сме в процес на съдебна реформа, който е много хаотичен. Вероятността г-н Срафов да има пред себе си един дълъг хоризонт е много голяма", допълни още Жилова. 

"Самият факт, че не се обсъдиха никакви други кандидати потвърждава репликата: „Ето прегрупираме се”, изтекла в запис между Гешев и Сарафов, каза още тя.

Славов: Пленумът на ВСС ще разгледа компетентността на органа за избора на Сарафов

Относно заявката на правосъдния министър Атанас Славов, че ще инициира допълнителна точка - обсъждане на компетентността на органа по избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, Татяна Жилова коментира: "Решенията на Пленума на ВСС, с които се избира главен прокурор, председател на ВКС и ВАС, не подлежат на обжалване, но в случая сме в процедура по избиране на изпълняващ временно длъжността".

Според нея изборът на Сарафов може да се обжалва при подадена жалба във ВАС, който ще реши допустима ли е тя. 

"Има съмнения за моралния интегритет на г-н Сарафов. Срещу него има две подадени искания във ВКС по новия механизъм за разследване на главния  прокурор и заместниците му", каза още Татяна Жилова. 

Борислав Сарафов е главен прокурор до избора на нов (ОБЗОР)

Ивайло Дерменджиев коментира, че този парламент трябва да подмени състава на ВСС, да подмени инспектората и да избере двама конституционни съдии.

"Всеки магистрат всяка година подава декларация за имотното си състояние. Те обаче проверяват дали това, което е декларирано съществува в други регистри, но не се установява произход на средствата- това е друго производство", заяви председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова по повод изнесените данни за имотното състояние на Сарафов.

"Сега заявката, която той е дал е чистка на места на "гешевчетата", отстраняването на 28-те окръжни прокурори е в правомощията на Прокурорската колегия. Това означава, че г-н Сарафов е сигурен в решенията на колегията. Това обяснява защо не се намира един автономен прокурор, който да разследва главния", посочи още тя. 

"Ограничаването на функциите ще предопредели избора на нов главен прокурор", допълни Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.