Организацията призова ВСС да определи нов изпълняващ функциите на главен прокурор

Остра позиция на Съюза на съдиите в България. В официално становище организацията призова ВСС да определи нов изпълняващ функциите на главен прокурор. Съдиите определят избора на Борислав Сарафов като "поредно срамно решение, което тежко уврежда авторитета на съдебната власт".

Те допълват, че изборът на изпълняващ функциите на главен прокурор е извън компетентността на Прокурорската колегия и трябва да се гласува по аналогия с правилата за избор на главен прокурор – от Пленума на ВСС и с мнозинство от 13 гласа.

От Съюза на съдиите не просто наричат решението на кадровиците „срамно”, а призовават на мястото на Борислав Сарафов да бъде избран човек с безспорна репутация и доказан интегритет. Те припомнят, че още на 17 май са поискали временно отстраняване от длъжност на Иван Гешев и заместникът му тогава Борислав Сарафов заради разкрити от самите тях механизми за неправомерно влияние върху магистрати. От Съюза на съдиите не приемат и заявката на Сарафов, че ще остане шеф на Следствието, докато е изпълняващ функциите на обвинител номер 1.

Прокурорската колегия или Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва и може да избере изпълняващ функциите на главен прокурор? Този въпрос продължава да разделя магистратите у нас. Според мнозина кадровиците е трябвало да спазят огледална процедура като за определяне на титуляр. „На практика той ще разполага с абсолютно всички правомощия - и процесуални, и кадрови правомощия в пълния им обем, които има главния. Тогава най-близка по разум и по цел е тая процедура, по която се избира титулярът”, коментира Татяна Жилова, председател на Съюза на съдиите в България.

Решението на Прокурорската колегия, която в петък с осем гласа "за" определи Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на обвинител номер едно, е прибързано и се прави по същия начин, по който беше избран и самият Иван Гешев, напомниха юристите. „Бързо, без да се обсъждат никакви други кандидатури, без да се излагат аргументирани мотиви. Това не може да не направи впечатление и не може да не остави този привкус, че имаме пак нова порция от същото”, каза още Жилова.

Министърът на правосъдието Атанас Славов вече призова магистратите да преразгледат решението си и се закани да го обжалва, ако те доброволно не се откажат от него. Но тъй като правна регулация за подобни случаи няма, юристите смятат, че трябва да се приложи най-близката по разум и логика нормативна уредба. Според тях решението на Колегията е административен акт, който би могъл да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. Въпросът, който изниква обаче, е от кого. Защото, ако жалбата бъде допусната за разглеждане, тя трябва да бъде подадена от лице с правен интерес към казуса. „Правен интерес е налице е тогава, когато лицето е  лично и пряко засегнато от административния акт. Това е първата преценка, която ще направи съдът, когато е сезиран с жалба”, обяснява Татяна Жилова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.