Нови критики към избирането на Борислав Сарафов. Правосъдният министър ще обжалва назначаването му

Ново разбъркване на картите в съдебния ресор. Рано тази сутрин Иван Гешев направи обръщение, с което сложи край на прокурорската си кариера и направи заявка за политическа кариера. В същото време, Прокурорската колегия освободи от длъжност всички досегашни заместници на Иван Гешев. И назначи нов заместник - главен прокурор, по избор на Борислав Сарафов. Колкото до самия Сарафов, вече трети ден не спират критиките към назначаването му.

Иван Гешев напусна съдебната система. Направи го седмица след като Висшия съдебен съвет го отстрани от длъжност заради нарушение на етичния кодекс. Поводът - репликата "политически боклук". В изявление, публикувано в YouTube, бившият главен прокурор обещава да продължи битката си с „политически средства”. Но не даде подробности. В същото време Висшия съдебен съвет освободи всички заместник - главни прокурори, които бяха от неговия кабинет.

Седмица след отстраняването му Иван Гешев обяви, че напуска съдебната система. И намекна, че влиза в политиката.

Гешев: Подадох оставка като прокурор, никой не може да пребори корупцията, когато тя е държавна политика

„Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта. Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор. Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства”, заяви Иван Гешев, бивш главен прокурор.

И посочи, че зад отстраняването му стоят промени в законите, направени специално за него. „Силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими. Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес”, подчертава бившият главен прокурор.  

Той коментира и назначаването на Борислав Сарафов като изпълняващ длъжността главен прокурор. „Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми формално да има двама главни прокурори”, посочва още Гешев.

СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА ВСС: Как адвокатите и съдиите тълкуват избора на Борислав Сарафов?

Според Гешев ключовите разследвания с обществен интерес няма да бъдат внесени в съда.
„За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен. Методите им вече са публично известни. Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство”.

Желанието на Гешев да бъде освободен като магистрат беше уважено за броени минути, с гласуване от Прокурорската колегия на ВСС. Нямаше дебати.
„Който е съгласен с предложения диспозитив да приемем за сведение да приемем заявлението на г-н Гешев, с което заявява, че не желае да бъде преназначен за прокурор във ВКП, моля да гласува. 8 „за”. Приема се!”, заяви Стефан Петров, член на ВСС.

Освободени бяха и останалите трима заместници на Гешев -  Красимира Филипова напусна по свое желание, а Даниела Машева и Десислава Пиронева по предложение на Борислав Сарафов. Трите обаче могат да останат да работят като редови прокурори.

Съюзът на съдиите в България - с остра позиция срещу Борислав Сарафов

В същото време - нови критики към назначаването на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. В отворено писмо, Съюзът на съдиите в България наричат "срамно" решението на Прокурорската колегия за избирането му. А правосъдният министър Атанас Славов заяви за NOVA, че ще обжалва назначаването на Сарафов.

Изборът на Борислав Сарафов предизвика нов трус в съдебната система. За NOVA министърът на правосъдието обяви, че още този четвъртък ще поиска от Пленума на Висшия съдебен съвет да се произнесе дали ресорната колегия или пълният състав на кадровия орган е компетентен да проведе този избор. В противен случай ще атакува избора пред Върховния касационен съд. А още днес Прокурорската колегия освободи Даниела Машева и Десислава Пиронева като заместник-главен прокурор от екипа на Иван Гешев и назначи Мария Павлова като първият заместник на Борислав Сарафов.

С осем гласа “за" напълно единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Мария Павлова за заместник-главен прокурор.

„Първо, много важно е за мен специално, предполагам и за всички колеги, които работят в тази система, е успокояване и нормализиране на цялата система. Защото това, което се случва последните месеци, не е нормално и напрежението трябва да бъде преодоляно”, заяви Мария Павлова, зам. - главен прокурор.

Атанаска Дишева: Няма да има промяна в работата на прокуратурата при Сарафов

На този етап Павлова ще е единственият заместник на Борислав Сарафов в държавното обвинение. „Ще започнем първо с проверка на делата, които са на специален надзор. Ще се проверява дали е работено ритмично, дали има големи периоди, в които не са извършвани никакви действия по разследването, като за резултатите от тези проверки ще държим обществеността уведомена”, категорична е Павлова.

Часове преди рокадите по върховете на държавното обвинение, Съюзът на съдиите излезе с отворено писмо до Висшия съдебен съвет. В което настоява кадровиците да изберат друг за изпълняващ функциите "главен прокурор". Според тях Борислав Сарафов е компрометиран като магистрат, атакуваха и начина на избирането му.

„Бързо, без да се обсъждат никакви други кандидатури, без да се излагат аргументирани мотиви, това не може да не направи впечатление и не може да не остави този привкус, че имаме пак нова порция от същото”, подчерта Татяна Жилова, председател на Съюза на съдиите в България.

От неправителствената организация не приемат и заявката на Борислав Сарафов, че ще съвместява функциите на главен прокурор с досегашната си длъжност "директор на Националната следствена служба".

МНЕНИЕТО НА МАГИСТРАТИТЕ: Прибързано ли бе назначението на Сарафов за и.д. главен прокурор

„Вероятността г-н Сарафов да има пред себе си един дълъг хоризонт, е много голяма. На практика той ще разполага с абсолютно всички правомощия и процесуални, и кадрови правомощия в пълния им обем, които има главният прокурор”, посочи Жилова.

Министърът на правосъдието също се закани да обжалва решението на Висшия съдебен съвет пред Върховния административен съд. Но тъй като случаят е прецедент у нас, нормативна уредба за това няма. Юристи коментират, че в такава ситуация се прилага най-близката по разум и цел процедура. Никой обаче не може да каже кой трябва да подаде жалбата във Върховния административен съд.

А дали кадровиците ще преразгледат решението си ще стане ясно на заседанието на Пленума в четвъртък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.