Другата седмица ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор

Изпълняващият функцията главен прокурор Борислав Сарафов излезе с позиция, в която призовава политиците да не се месят в съдебната власт. 

Без да споменава имена на партии и политици, Сарафов отговори на призивите да подаде оставка. Като постави акцент върху разделението на властите. "Призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите", написа той.

Според прокурорите във ВСС, избрали Сарафов, противоречие кой има може да избере временно главен прокурор, няма.

"За нас въпросът не е спорен. Има излишен текст в закона, който казва как се процедира, когато изтече мандата на даден административен ръководител. Ние считаме, че се намираме в тази ситуация", заяви членът на ВСС Георги Кузманов.

Борислав Сарафов: Политиците да спазват духа и буквата на Конституцията и да не се месят в съдебната система

Проблем обаче вижда бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. Той смята, че главен прокурор, макар и временно, не може да се избира като ръководител на прокуратура.

"Твърде бързо беше според мен. По простата причина, че указът на президента беше подписан предната вечер", посочи той.

Прокурорите във ВСС смятат, че законът е спазен, тъй като Сарафов е бил най-много време заместник на Гешев. Въпреки че беше един от основните участниците при скандалите в прокуратурата след взрива до колата на Гешев.

"Това, че има сигнали срещу него… Не бива да пропускаме обстоятелството, че те са подадени, след като възникна проблема с Гешев. И да, по повод тези сигнали по новия механизъм бъде повдигнато обвинение на Сарафов – повярвайте ми, веднага ще приложим закона и той ще бъде отстранен от длъжност", увери Георги Кузманов.

"Може би трябваше да е по-независим магистрат, който няма отношение към разразилия се скандал по повод т.нар. война между зам.-главния и главния прокурор", смята Кокинов.

Другата седмица ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Тя продължава около 3 месеца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.