То може да се оформя в различни калъпи

Хората във Франция са луди по маслото. Средно годишно те изяждат по 7,9 кг повече, отколкото във всяка друга страна от Европейския съюз.

В северната част на Франция тучните пасища осигуряват перфектните условия за производство на масло. За един килограм са необходими около 18 литра мляко. Сметаната се разбива с машина и се отделя от млякото за една нощ.

След това преминава през различни фази. Първата е бита сметана. После започва образуването на маслени зърна, когато мътеницата вече се е отделила от маслото. След измиване още два пъти с вода маслото е готово за първия тест за качество.

Веган кроасани – модерният прочит на класическата френска рецепта (ВИДЕО)

Рафинирането на маслото е също сложен процес. Месенето не само го прави по-меко и гладко, но има и други ефекти. В маслото все още има вода, която може да се изцеди допълнително, ако се добави сол в машината за месене. Тя вкарва въздух,за да може маслото да разгърне всичките си аромати. Така се получава масло с копринена текстура, готово за консумация.

В работилниците маслото се оформя по желание на клиента – като конус, кръг или правоъгълник. Слагат се и печати за частни клиенти.

Рафинираното масло също се предлага в различни вкусове като водорасли, домат, босилек или пушена сол. Цената му е два пъти по-висока от тази на нормалното органично масло.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.