Дело на британеца са някои от най-запомнящите се сгради в различни кътчета по света

Сър Дейвид Чипърфийлд е един от най-известните архитекти в света. Някои от неговите сгради имат статут на емблеми. Преди месец британецът получи наградата за архитектура „Прицкер”.

Той има скромен произход. Израснал е във ферма. Когато бил на седем, работата му била да извежда кравите сутрин.

Атомиумът – голямото метално сърце на Брюксел (ВИДЕО)

Постепенно Чипърфийлд се издига от син на фермер до висшата лига в архитектурата. Завършва образованието си в Лондон. Години наред се бори за признание в родната си Великобритания. Междувременно изгражда разширението на прочутата Кралска академия на изкуствата в Лондон, където получава рицарско звание. Но връзката между него и родината му остава хладна. Към момента има общо пет офиса по цял свят.

След падането на Берлинската стена Дейвид Чипърфийлд оформя лицето на Берлин. Прави го с известна скромност и смелост. През 2009 г. звездният архитект приема предизвикателството да запази мита за новия музей на известния музеен остров и да го пренесе в настоящето.

Архитектурни творби: Впечатляващи сгради по света (ВИДЕО)

През 2019 г. Чипърфийлд отново предизвиква фурор с галерия „Джеймс Саймън” - вход и свързващ елемент на острова на музеите. Първо противоречив в своя минимализъм, а след това - празнуван. Така Берлин се превръща в история за успеха за британеца.

Новата Национална галерия в германския град е реновирана през 2021 г, отново от Чипърфийлд. Той реновира възможно най-дискретно порутената сграда. Описва я като „поема”.

Още за живота и работата на архитекта гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.